Longrun-analyse | Verstappen mag concurrentie van Pérez en Hamilton verwachten Analyse
Analyse

Longrun-analyse | Verstappen mag concurrentie van Pérez en Hamilton verwachten

Longrun-analyse | Verstappen mag concurrentie van Pérez en Hamilton verwachten

Het laatste deel van de tweede vrije training staat bij een traditioneel Grand Prix-weekend meestal in het teken van de racesimulaties, en dat was vandaag in Groot-Brittannië niet anders. Waar Mercedes het over een enkele ronde lastig had, kan Lewis Hamilton op racesnelheid goed meekomen met het Red Bull Racing-duo, terwijl er voor Williams ook kansen in de race lijken te liggen.

Max Verstappen bleef Ferrari-coureur Carlos Sainz nipt voor met een onderling verschil van 22 duizendsten van een seconde, maar zoals vaker dit jaar valt het nog maar te bezien of het Italiaanse team haar snelheid ook in de race vast weet te houden. Ferrari kan daarnaast enkel de data van Sainz analyseren, aangezien teamgenoot Charles Leclerc de gehele tweede vrije training niet naar buiten kon komen vanwege een elektrisch probleem aan zijn SF-23. De Monegask zelfs nog moeten vrezen voor een gridstraf als hij van nieuwe motoronderdelen voorzien moet worden.

Aan het einde van de sessie openden de meeste coureurs hun racesimulatie op de zachte band, waarbij het al snel duidelijk was dat er veel verval in de rondetijden was. Lange stints op de zachte band lijken zondag uitgesloten te zijn. Op de softs was Verstappen zijn gehele stint zo'n vier tienden per ronde sneller dan teamgenoot Sergio Pérez, terwijl Sainz nog meer moet toegeven op de Nederlander. Alexander Albon reed een langere stint dan Sainz, en was gemiddeld toch een halve tiende sneller dan de Spanjaard.

Mercedes was echter ook competitief in de racesimulatie. Over één ronde wisten George Russell en Lewis Hamilton de top tien in beide sessies niet te halen, maar mochten de Britten in hun thuisrace in een mogelijk natte kwalificatie toch een goede kwalificatie rijden, dan kunnen ze op zondag alsnog competitief zijn. Hamilton kwam op de zachte band twee tienden tekort op Verstappen, maar was wel sneller dan Pérez.

Russell reed over vier ronden gemiddeld zelfs 1:33,725, maar de Brit liet de zachte banden pas in zijn tweede stint monteren, en was dus met minder benzine onderweg dan de concurrentie. Daarnaast reed hij dus niet lang genoeg op de zachte band om echt te maken te krijgen met bandendegradatie. Lance Stroll gebruikte dezelfde strategie, en reed in zijn tweede stint gemiddeld 1:33,983 over zes ronden.

Longruns op de zachte band

Coureur Team Gemiddelde tijd Aantal ronden
Max Verstappen Red Bull Racing 1:33,804 7
Lewis Hamilton Mercedes 1:34,011 8
Sergio Pérez Red Bull Racing 1:34,243 11
Alexander Albon Williams 1:34,456 12
Carlos Sainz Ferrari 1:34,506 9
Oscar Piastri McLaren 1:34,698 10

De meeste coureurs wisselden na een rondje of tien op de zachte band naar het mediumrubber, waarna er nog tijd was voor zo'n vijf ronden op de Pirelli-banden met de gele markeringen. Opvallend genoeg zette Pérez op deze band een beter gemiddelde neer dan Verstappen, en dat is niet onbelangrijk, aangezien de gele band naar verwachting op zondag de favoriete band van de teams zal zijn. Pérez was gemiddeld een tiende van een seconde sneller dan Verstappen op de mediumbanden, maar moet dus wel zorgen dat hij zichzelf morgen in een mogelijk natte kwalificatie van een goede startpositie verzekert.

Sainz kwam in zijn Ferrari ook flink tekort op de gele band, terwijl Fernando Alonso een langere stint reed op de mediumbanden. De Spanjaard reed alleen op de mediums in zijn racesimulatie en begon dus ook met meer benzine aan zijn long run, dus waarschijnlijk is de snelheid van de Aston Martin-coureur wat beter dan het onderstaande gemiddelde doet vermoeden. De beide Mercedes-coureurs reden geen stint op de mediumbanden, maar doorgaans presteert het Duitse team beter op de hardere bandencompounds.

Long runs op de mediumbanden

Coureur Team Gemiddelde tijd Aantal ronden
Sergio Pérez Red Bull Racing 1:33,159 5
Max Verstappen Red Bull Racing 1:33,258 6
Carlos Sainz Ferrari 1:33,977 4
Fernando Alonso Aston Martin 1:34,416 9

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws