Christian Horner

Al het laatste nieuws over Christian Horner en zijn team Red Bull Racing. Horner is de teambaas van Max Verstappen en Sergio Pérez. Horner is al sinds 2005 de teambaas van Red Bull Racing en is van Britse afkomst. Hij is getrouwd met de ex-Spice Girl Geri Halliwell, waarmee hij twee kinderen heeft gekregen, en heeft verder nog een dochter uit een eerder huwelijk.

De tekst gaat verder onder het nieuws.

In al het kabaal, rivaliteit en commotie van de Formule 1, zijn het de coureurs die in de schijnwerpers staan, en bij overwinningen door de media worden geroemd voor hun kwaliteiten. Toch komt er bij het behalen van overwinningen een stuk meer kijken. Sleutelpersonen hierin zijn de teambazen. Aan het einde van de dag moeten zij de teams draaiende weten te houden, en op het juiste moment (of niet), de juiste beslissing weten te nemen. Een gerespecteerd figuur is Christian Horner, het hoofd bij Red Bull Racing. Samen met Max Verstappen heeft hij torenhoge pieken, en diepe dalen meegemaakt, maar altijd met één doel voor ogen: het maximale resultaat trachten te verkrijgen.

Race-carrière

Zijn loopbaan in de autosport begint Christian Horner wanneer hij nog maar een jochie is. Aanvankelijk heeft de in Leamington Spa geboren Brit de aspiratie om zelf een groots autocoureur te worden, met als ultiem doel te werken in de F1. Met steun van zijn vader, die inkoopdirecteur is bij de Standard Motor Company, legt Christian de nodige horden af. Horner begint in de karts en weet zich op achttienjarige leeftijd, in 1991, op te werken naar de Formule Renault.

Na in de F3 te hebben gereden, probeert Horner het in ‘96 in de Britse Formule 2. Christian Horner is dan 23 jaar oud en is in dubio over het vervolg van zijn carrière. Horner kan ervoor kiezen om door te gaan met racen, of om een andere richting in te slaan. In 1997 maakt hij daarom een uitstap naar de Formule 3000. Horner is nu naast rijder, ook oprichter van het Arden team.

Na één seizoen ziet Horner in dat het managen van een team meer bij hem past dan racen, en hij kiest ervoor om volledig te stoppen met zijn rijderscarrière. In het begin verloopt dit nieuwe pad stroef, maar er zit wel een stijgende lijn in de resultaten. In 2002 wint het team voor het eerst het constructeurskampioenschap. Twee jaar later, in 2004, tevens het laatste jaar in het bestaan van de Formule 3000, wint het team beide kampioenschappen. De constructeurstitel wordt onder meer door de verdiensten van Robert Doornbos verkregen. In Horners tijd in de Formule 3000 sluit hij ook vriendschap met Helmut Marko, tegenwoordig een belangrijke kracht bij Red Bull Racing.

Red Bull Racing

Dan onderzoekt Horner al geruime tijd de mogelijkheden om een opstap naar de F1 te maken. Onderhandelingen met Jordan Grand Prix leiden tot niks concreets. Slechts acht weken voor het begin van het 2005-seizoen, wordt de Brit aangesteld als teambaas van Red Bull Racing, dat in november van 2004 Jaguar F1 heeft overgekocht; de jongensdroom van Christian Horner om in de Formule 1 werkzaam te zijn, wordt werkelijkheid.

Niet alleen Horner heeft geloof in de zaak. Gerenommeerd rijder David Coulthard, die onder andere bij McLaren heeft geracet, wordt samen met Christian Klien, toegevoegd aan het rijdersteam van Red Bull. Dat seizoen eindigt het team op de zevende plaats met 34 punten. Ter vergelijking: recentelijk wist Haas in zijn eerste seizoen, met een omgerekende puntentelling, tien punten binnen te slepen, Renault twee punten, en Force India geen enkel punt. De grote successen zullen voor Red Bull Racing echter nog komen.

Horner speelt een belangrijke rol in het over laten komen van kampioenschappen winnend auto-ontwerper Adrian Newey. Met hem wint het team, met Mark Webber en Sebastian Vettel als rijders, het eerste constructeurskampioenschap, in 2010. In datzelfde jaar topt Vettel het klassement, en wordt de jongste winnaar ooit van het Formule 1-wereldkampioenschap. Horner was al de jongste teambaas in F1, maar wordt met 36 jaar oud, ook het jongste hoofd van een F1-team, om het constructeurskampioenschap te winnen. In 2011, 2012 en 2013 domineert de in Oostenrijk gesitueerde renstal eveneens het kampioenschap. Na het succesvolle Vettel-tijdperk, speelt Horner samen met Helmut Marko een voorname rol in het contracteren van onder meer Daniel Ricciardo en Max Verstappen.  

Wereldkampioenschap Verstappen

Dat Horner en Verstappen een goede band met elkaar hebben, werd nog eens bevestigd nadat Verstappen de wereldtitel won in 2021 in Abu Dhabi. Via de boordradio was duidelijk te horen hoe blij de twee waren met de wereldtitel. Ook zei Verstappen dat hij graag de rest van zijn carrière bij Red Bull wil blijven en Horner gaf aan ook dolgraag door te willen met de toen nog enkelvoudig wereldkampioen. Horner en Verstappen konden in 2022 en 2023 nog grotere successen boeken, met twee constructeurskampioenschappen en rijderskampioenschappen en veel overwinningen.

Christian Horner Nieuws