Allison: 'Mogen de auto in zomerstop niet sneller maken' Formule 1
Formule 1

Allison: 'Mogen de auto in zomerstop niet sneller maken'

Allison: 'Mogen de auto in zomerstop niet sneller maken'

James Allison heeft benadrukt dat de zomerstop op technisch gebied voor de teams eigenlijk weinig gevolgen heeft. De Formule 1-teams mogen gedurende de zomerstop twee weken lang beslist geen aanpassingen doorvoeren aan het materiaal. Niet omdat de teams dat niet willen, maar omdat het reglementair niet toegestaan is. Daarnaast is het natuurlijk prettig dat de teamleden rust krijgen, benadrukt de technisch directeur van Mercedes.

'We mogen naar huis en vakantie vieren, twee weken lang, en hoeven ons daar niet schuldig over te voelen', geeft hij aan in een video waarin Mercedes de gevolgen van de zomerstop toelicht. 'We mogen de auto namelijk niet sneller maken in die tijd', voegt hij daaraan toe. De machines in Brackley liggen stil, maar ook bij de rest van de teams. Zodoende loopt niemand een achterstand op, wat het dus mogelijk maakt om de boel twee weken stil te leggen.

'Niemand werkzaam in de windtunnel, aan het ontwerp, in de productie, of op de testafdeling mag 'normaal' te werk gaan. Het kloppende hart van een Formule 1-team komt dus volledig tot stilstand', vervolgt de Brit. 'Het is geenszins toegestaan om ook maar iets te maken te hebben met de gebruikelijke activiteiten.' De teams gaan hier zelfs zo ver in dat ze geen e-mails beantwoorden en de telefoon laten liggen als deze overgaat.

Wat mag wél?

Er zijn natuurlijk uitzonderingen op deze reglementaire stilstand van de F1-teams. Je mag volgens Allison namelijk bijvoorbeeld wel onderhoud doorvoeren aan het bedrijfspand, terwijl ook de infrastructuur van de fabriek onder handen genomen mag worden. Op de IT-afdeling wordt bijvoorbeeld vernieuwd gedurende die twee weken, waarna de werknemers terugkomen van hun vakanties en kennis mogen maken met de geüpdatete systemen.

'Dat maakt het dus best een nuttige periode, want doorgaans ben je zó druk met het ontwerpen en produceren van de auto dat de faciliteiten zelf weinig aandacht krijgen', concludeert Allison, die het nut van de zomerstop dus wel in ziet. Voor de titelstrijd tussen Mercedes en Red Bull Racing betekent het dat de twee teams op technisch gebied de tweede seizoenshelft starten zoals ze de eerste seizoenshelft afgesloten hebben.

Heb jij tips of verbeteringen voor F1 Maximaal? Laat ze achter in het Forum

Allison over de F1-zomerstop

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws