Alonso eist gesprek met FIA: 'Moet ervoor zorgen dat nationaliteit een beslissing niet kan beïnvloeden' Formule 1
Formule 1

Alonso eist gesprek met FIA: 'Moet ervoor zorgen dat nationaliteit een beslissing niet kan beïnvloeden'

Alonso eist gesprek met FIA: 'Moet ervoor zorgen dat nationaliteit een beslissing niet kan beïnvloeden'

Fernando Alonso blijft erbij dat hij denkt dat Lewis Hamiltons nationaliteit ervoor heeft gezorgd dat hij onbestraft weg is gekomen bij het incident tijdens de Amerikaanse sprintrace in Miami. Volgens Alonso speelt zijn eigen Spaanse nationaliteit wel degelijk een rol bij dat hij eerder in het jaar zelf wel straffen kreeg voor incidenten met George Russell en Carlos Sainz, en wil hij graag de FIA-president spreken om te voorkomen dat toekomstige Spaanse coureurs hetzelfde lot staan te wachten.

Alonso's sprintrace in Miami was eigenlijk na de eerste bochtenpartij al voorbij, vanwege een extreme uitremactie van voormalig teamgenoot Hamilton. De Brit zei zelf over de boordradio om 'voor een gaatje' te zijn gegaan, maar botste tijdens die actie wel tegen de Aston Martin van Alonso op. Een soort kettingreactie ontstond toen, waardoor Alonso's teamgenoot Lance Stroll en McLarens Lando Norris uiteindelijk uit de sprintrace lagen. Na afloop was de Spanjaard ziedend over de actie van zijn voormalig teamgenoot, maar verwachtte gelijk al niet dat Hamilton bestraft zou worden. 'Waarschijnlijk zullen ze geen straffen uitdelen, want hij is geen Spanjaard, dus dan is het geen straf', zei Alonso zelfs toen tegenover zijn landgenoten bij DAZN.

De Spanjaard leek inderdaad gelijk te krijgen, want Hamilton werd niet voor het incident bestraft. Volgens de officiële uitspraak van de stewards werd de Britse wereldkampioen niet bestraft, omdat uit 'videobewijs bleek dat er ten minste drie botsingen plaatsvonden. Hoewel het voor ons leek dat de incidenten begonnen met auto's 14 en 18 (Alonso en Stroll, red.), droeg de plotselinge en snelle aankomst van auto 44 (Hamilton, red.) bij aan de verschillende botsingen. We waren echter niet in staat om één of meerdere coureurs aan te wijzen die geheel of grotendeels schuldig waren aan de verschillende botsingen of aan één van hen.'

Alonso houdt voet bij stuk

Ondanks de uitleg van de stewards over waarom Hamilton uiteindelijk geen staf kreeg, bleef Alonso ook na de kwalificatie voet bij stuk houden. 'Ik moest het gat (dat uiteindelijk leidde tot contact met Stroll, red.) openen, omdat Hamilton aan de binnenkant kwam zonder controle over de auto. Als ik dat zou hebben gedaan, had ik zeker een straf gekregen', aldus Alonso, volgens The Race, die daarbij bleef benadrukken dat hij denkt dat Hamiltons Britse nationaliteit een rol speelde bij het besluit van de stewards. 'Ik vind wel dat nationaliteit ertoe doet, en ik zal met Mohammed (Ben Sulayem, FIA-president, red.) praten, met de FIA, wat dan ook.'

Alonso zei daarbij ook dat hij niet alleen voor zichzelf met de FIA-president wil praten, maar ook voor toekomstige Spaanse coureurs. 'Ik moet ervoor zorgen dat er niets mis is met nationaliteit of dat zoiets een beslissing kan beïnvloeden, niet alleen voor mij, maar ook voor de toekomstige generatie Spaanse coureurs, zij moeten worden beschermd.' Verdere vragen over de zaak werden vervolgens afgebroken door het Aston Martin-team. Alonso werd wel op zaterdagavond nog samen met Ben Sulayem en Aston Martin-teambaas Mike Krack gespot.

Niets missen van Verstappen in 2024 en 2025? Sluit dan een abonnement met korting af bij Viaplay.

Pakt Verstappen de overwinning in Miami? Krijg 50x of 100x je inzet bij een winstmarge van 10 seconden of meer! Voor nieuwe spelers, 24+. Lees de voorwaarden.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws