Deelname Stroll roept vraagtekens op: 'Oppassen voordat dit standaardgedrag wordt' Formule 1
Formule 1

Deelname Stroll roept vraagtekens op: 'Oppassen voordat dit standaardgedrag wordt'

Deelname Stroll roept vraagtekens op: 'Oppassen voordat dit standaardgedrag wordt'

Gedragsbioloog Patrick van Veen plaatst zijn vraagtekens bij de aanpak van de deelname van Lance Stroll aan de Grand Prix van Bahrein. De Aston Martin-coureur liep voorafgaand aan het nieuwe seizoen enkele blessures op waarvoor hij onder het mes moest. Hoewel het erop leek dat hij de openingsrace zou missen, deed de Canadees toch mee.

Of dat wel zo verstandig was, vraagt Van Veen zich hardop af. Stroll deed ondanks zijn blessures wel mee en werd zelfs zesde, wat als heroïsch kan worden gezien. Van Veen neigt eerder naar de term onverantwoordelijk, want stel dat er wat fout was gegaan door de na-effecten van die blessures. 'Ik moet meteen denken aan zilverrug-gorilla’s', vertelt de gedragsbioloog in gesprek met het Algemeen Dagblad.

Hij ziet een vergelijking tussen die gorilla's en mensen. 'Als zij een zwakte hebben, proberen ze dat altijd te verbergen. Als je vanuit de biologie kijkt, is dat verklaarbaar. Zwaktes tonen is een reden om uit de groep verwijderd te worden. En bij de gorilla’s proberen concurrenten altijd de positie van een ander mannetje over te nemen.' Bij mensen ziet Van Veen hetzelfde. Hij stelt dat we een 'biologische drive' hebben om minpunten te verbergen.

Aanpak Aston Martin bekritiseerd

Ook over de manier waarop Aston Martin met de blessure van Stroll is omgegaan, is Van Veen niet te spreken. 'Het is misleidend gedrag. Ik snap het vanuit de concurrentie-gedachte, maar waar je heel erg voor moet oppassen, is dat dit standaardgedrag wordt in meerdere groepen, in de maatschappij. Je moet voorzichtig zijn met het heroïsch maken van wat eigenlijk een zwakte is. Dat kan verkeerde gevolgen hebben.'

Onlangs schreef Mike van Weert, hoofdredacteur van F1Maximaal, een column waarin hij beschreef het een onverstandig besluit van de FIA te vinden om Stroll deel te laten nemen. 'Dat een coureur drie weken eerder dan voorspeld dan een machtige machine in zijn handen mag houden, vind ik op zijn zachtst gezegd vreemd. Ik ben dan ook van mening dat de artsen, maar ook zeker de FIA, van geluk mogen spreken dat Stroll de finish zonder kleerscheuren (voor zover dat kon) heeft weten te halen', schreef Van Weert.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws