Doortastende Verstappen maakt indruk op buitenlandse media: 'Levert geen half werk' Formule 1
Formule 1

Doortastende Verstappen maakt indruk op buitenlandse media: 'Levert geen half werk'

Doortastende Verstappen maakt indruk op buitenlandse media: 'Levert geen half werk'

Max Verstappen boekte in Spanje, waar het acht jaar geleden allemaal begon, inmiddels alweer zijn 61ste overwinning in de koningsklasse van de autosport. Het ging echter niet vanzelf en de Red Bull Racing-coureur moest er hard voor werken, maar dankzij zijn ijzersterke kwaliteiten als coureur en niet zozeer door zijn bolide wist hij de concurrentie, met Lando Norris voorop, af te troeven. Dat is ook de buitenlandse media niet ontgaan en dat leverde Verstappen dan ook een aantal hoge beoordelingen op.

La Gazzetta dello Sport (Italië) - 10

Volgens de Italiaanse sportkrant La Gazzetta dello Sport was er maar één cijfer mogelijk voor Verstappen, enkel een 10 volstond namelijk voor het Spaanse optreden van de Red Bull-coureur. 'Hij won toen Red Bull nog een ruimteschip had en doet dat nog steeds nu hij niet altijd de snelste auto heeft', is de conclusie van het Italiaanse sportmedium. 'Dankzij zijn vaardigheden maakten zijn inhaalactie op Norris bij de start en die aan het begin van de tweede ronde op Russell de weg vrij en goed bandenmanagement deed de rest. En Max, de robot, pakte zo zijn zevende overwinning in tien races.'

Zijn naaste belager en nummer twee in de Grand Prix van Spanje, Lando Norris, kreeg slechts een 7,5 van La Gazzetta dello Sport. Net als Norris zelf spreekt de Italiaanse sportkrant van een gemiste kans. 'Hij verspeelde het voordeel van zijn poleposition meteen en moest in de achtervolging. Bovendien blonk McLaren niet uit op strategisch gebied', zo oordeelde het medium, dat Mercedes-coureurs Lewis Hamilton en George Russell een hoger cijfer toekende. Beide Britten ontvingen respectievelijk een 9 en een 8 voor hun optreden in Barcelona.

Tekst gaat na de afbeelding verder.

max verstappen spanje win
Vanuit Italië ontving Verstappen de perfecte score voor zijn sterke race in Spanje. (Foto: Red Bull Content Pool/Getty Images)

The Race (Groot-Brittannië) - 1e plek

Journalist Edd Straw van The Race pakt het zoals gewoonlijk anders aan en geeft de coureurs geen cijfers voor hun optreden in een Grand Prix-weekend. In plaats daarvan rangschikt hij ze van goed naar slecht. En net als twee weken geleden na de Canadese Grand Prix kende de Brit Verstappen de eerste plek toe in zijn rangschikking. 'Nu de concurrentie dichterbij komt, worden de topkwaliteiten van Verstappen steeds duidelijker zichtbaar', schijft Straw, die vervolgens zijn keuze toelicht.

'Hij (Verstappen, red.) liep weliswaar de poleposition mis, maar zijn achterstand op Norris was miniem', blikt hij eerst kort terug op de kwalificatie. 'In de race deed hij echter alles wat nodig was om een overwinning te pakken die iets comfortabeler was dan hij had moeten zijn', doelt de journalist waarschijnlijk op de mindere strategische keuzes van McLaren, die Verstappen wat lucht gaven. 'De geweldige start en zijn vroege inhaalactie op Russell waren cruciaal om dat voor elkaar te krijgen', kortom: een meester aan het werk', is het eindoordeel van Straw, die Pierre Gasly met een tweede plek beloonde voor zijn sterke optreden in Barcelona.

Auto, Motor, und Sport (Duitsland) - 9

Het Duitse Auto Motor, und Sport besloot na de Spaanse Grand Prix geen enkele 10 uit te delen. Zowel Verstappen als Norris ontving een 9 van het Duitse medium. Verstappen was niet per se de snellere coureur volgens journalist Michael Schmidt, maar maakte uiteindelijk door een andere kwaliteit wel het verschil ten opzichte van Norris. 'Het duel tussen Verstappen en Norris begint langzaam een vaste favoriet te worden. We hadden het in Miami, Imola, Montréal en Barcelona ook al. Verstappen won drie keer, ook in Barcelona', begint Schmidt.

'Niet omdat hij niet de snellere coureur was, maar omdat hij de meest compromisloze rijder was', is de uitleg van de Duitse journalist. 'De wereldkampioen of zijn team doen de beslissende dingen goed. De start, de inhaalmanoeuvre op George Russell en de strategie', noemt Schmidt de belangrijkste daarvan op. En juist op deze punten liet Norris het afweten. 'Norris won het duel om poleposition en hij was soms beduidend sneller op versleten banden. Maar door zijn slechte start en zijn aarzeling om in te halen lag hij te ver achter. Hij kon zijn achterstand niet meer inhalen.'

Tekst gaat na de afbeelding verder.

max verstappen lando norris handen spanje blij
Norris moest zijn meerdere erkennen in Verstappen, de oorzaak moet de Brit volgens Auto, Motor, und Sport vooral bij zichzelf zoeken. (Red Bull Content Pool/Getty Images)

Autosport (Groot-Brittannië) - 9

Bij het Britse Autosport deelt men niet graag perfecte scores uit en dat is dus ook na het weekend op het Circuit de Barcelona-Catalunya niet het geval. Verstappen kreeg met een 9 wel een hoge beoordeling vanuit Groot-Brittannië. 'Hij miste de poleposition, maar door Norris te passeren bij de start was de helft van het werk al gedaan', schrijft Autosport. Hij leverde geen half werk met zijn passeeractie op Russell, waarmee hij de overwinning veiligstelde. Hij voerde de opdracht met de strategie goed uit en had net genoeg achter de hand om de aanstormende Norris van zich af te houden. Hij reageert goed op het feit dat hij vaker wordt uitgedaagd.'

Ook Norris, die opnieuw als tweede eindigde achter Verstappen, ontving een 9, terwijl beide Mercedes-coureurs voor hun derde en vierde plaats beiden een 8 verdienden. De thuisfavorieten van het Spaanse volk, Carlos Sainz en Fernando Alonso, konden daarentegen op een minder cijfer rekenen. Het duo moest het met respectievelijk een 6 en een 5 stellen.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws