Dekker voelt kantelmoment aankomen: 'Maar een race winnen is heel wat anders dan meerdere op een rij' Opinie
Opinie

Dekker voelt kantelmoment aankomen: 'Maar een race winnen is heel wat anders dan meerdere op een rij'

Dekker voelt kantelmoment aankomen: 'Maar een race winnen is heel wat anders dan meerdere op een rij'

Jan Lammers zag afgelopen weekend in Spanje alles samenvallen voor Max Verstappen en Red Bull Racing. De voormalig Formule 1-coureur zag het Oostenrijkse team 'hele goede en slimme beslissingen nemen', die uiteindelijk bij hebben gedragen aan de 61ste F1-overwinning van Verstappen. Het ging echter niet vanzelf voor de Nederlander en dat vond NOS-verslaggever Louis Dekker dan wel weer prettig.

Van een dominantie zoals aan het begin van het seizoen is al enige tijd geen sprake meer en ook in Spanje kwam de overwinning Red Bull en Verstappen niet aanwaaien. Op zaterdag was McLaren-coureur Lando Norris net een fractie sneller dan de regerend wereldkampioen en dus moest hij een dag later vanaf de tweede positie aan de race over 66 ronden beginnen. Direct na de start wist Verstappen zijn naaste belager te verschalken en de basis voor zijn zevende zege van het seizoen te leggen.

Als hem in de Formule 1-podcast van de NOS gevraagd wordt om het weekend van Red Bull en Verstappen samen te vatten, hoeft Lammers niet lang na te denken. 'Geraffineerd, denk ik', zegt de analist, alvorens hij zijn keuze toelicht. 'Want er werden hele goede en slimme beslissingen genomen. De downforce-strategie was heel cruciaal, iets toegeven op het rechte stuk en iets pakken in het bochtige gedeelte', noemt Lammers een eerste voorbeeld.

'Daarnaast het moment van coaching door Lambiase bij Max van: oké, nu toeslaan. Ook dat was geraffineerd', vervolgt Lammers. 'En ook aan het einde van de race, toen hij eigenlijk op een teasende manier langzamer reed om ervoor te zorgen dat Norris nog het idee had dat hij kon winnen. Zo haalde Norris ook het maximale uit zijn banden, maar reed hij hard genoeg om ervoor te blijven en Norris uit de DRS te houden.'

Tekst gaat na de abeelding verder.

max verstappen redbullracing spanje 2024 race
Lammers spreekt van een 'geraffineerd' weekend van Verstappen en Red Bull. (Foto: Red Bull Content Pool/Getty Images)

Dekker zat er weer naast

Een dergelijke spannende race had Dekker, zo geeft hij toe, eigenlijk niet verwacht. Hij voorspelde dat Verstappen na één bocht al voorbij Norris zou zijn en een halve minuut weg zou rijden van de concurrentie. 'Maar dat gebeurde niet en dat is een zegen voor iedereen, omdat overwinningen een stuk leuker zijn als je ervoor moet vechten', zegt Dekker, die vanwege zijn 'slechte' voorspellingen die bijnaam NOStradamus heeft gekregen van zijn collega's in de paddock. 'Ik vind de discussie of de winnaar in de snelste auto zat sowieso al wel heel lekker, want dat hebben we zo vaak anders gezien', aldus Dekker.

In de afgelopen races was het vaak een strijd tussen Verstappen en Norris. Kunnen we dat voor de rest van het seizoen verwachten, Norris die in de nek van Verstappen hijgt? Dekker hoopt het voor Norris van niet. 'Want daar kan hij slecht tegen, tweede worden. Dat is inmiddels wel duidelijk. Het is na zondag, voor iedereen die het nog niet wist, nu wel duidelijk dat tweede worden achter Max niet meer goed genoeg is voor Norris', aldus Dekker, die stelt dat het kantelmoment aanstaande is.

'Dat moment voelen wij denk ik allemaal wel aankomen, maar een race winnen is heel iets anders dan er heel veel achter elkaar winnen. Norris heeft misschien wel mazzel dat het seizoen zo achterlijk lang is, maar hij moet wel hopen dat Verstappen vroeg of laat ook een keer een minder weekend heeft', denkt Dekker dat de kans niet zo groot is dat Norris het gat van 69 punten op eigen kracht zal kunnen dichten.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws