Duitse journalist onder de indruk van strategische perfectie: 'Red Bull deed weer alles goed' Formule 1
Formule 1

Duitse journalist onder de indruk van strategische perfectie: 'Red Bull deed weer alles goed'

Duitse journalist onder de indruk van strategische perfectie: 'Red Bull deed weer alles goed'

Auto, Motor und Sport-journalist Michael Schmidt vond de zege van Lewis Hamilton tijdens de Grand Prix van Groot-Brittannië net een sprookje. Hamilton heeft er hard voor moeten werken, en het was geen cadeautje voor Mercedes, zoals in Oostenrijk. Red Bull Racing won niet, maar kende wel een perfecte dag betreffende de strategie. Schmidt betrapte Max Verstappen echter op een zeldzame fout.

Hamilton won voor het eerst in 945 dagen weer een race, en dat op zijn thuiscircuit. Het was een emotionele dag voor Hamilton, die zijn familie bij zich had om getuige te zijn van zijn laatste thuiszege met Mercedes. Volgend jaar rijdt de Brit bij Ferrari. 'Het was als een sprookje', zegt Schmidt in Formel Schmidt, de podcast van Auto, Motor und Sport. 'Hij voltooide een lange race en het was geen cadeautje zoals in Spielberg. Het werd spannend aan het einde, want hij moest de banden heelhouden tot de vlag', gaat Schmidt verder.

'Je zag dat de wereld en de Formule 1 deze zege van Hamilton nodig had.' Teamgenoot George Russell had voor Hamiltons zege wel twee keer gewonnen, en ook Lando Norris, Charles Leclerc en Carlos Sainz hadden zeges behaald. Verstappen liet echter bijna niets liggen voor zijn rivalen. Dit seizoen gaat het anders. 'We zijn gewend geraakt aan het winnen van Verstappen de afgelopen twee jaar. Dat was bijna overweldigend voor ons allemaal', zegt Schmidt.

'Dat ging door tot aan het begin van het seizoen. Toen kwam de zege van Sainz, die van Norris, toen kregen we weer hoop', gaat de Duitser verder. 'We hebben allemaal gemerkt dat er iets gaande is. Red Bull is niet langer dominant. Al denk ik dat de algemene perceptie nog steeds is dat Verstappen elke race wint. Hij heeft zeven van de twaalf gewonnen nu. Maar dit laat zien dat iemand anders ook kan winnen, zoals Hamilton. Dat trekt veel meer aandacht.'

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

lewis hamilton silverstone
Volgens Schmidt was de zege van Hamilton goed voor de sport.

Schmidt onder de indruk van Verstappen

Verstappen eindigde als tweede en was richting de slotfase van de race op jacht naar Hamilton. Voor hem was de race een paar ronden te kort. Aan het begin van de race verloor hij tijd doordat de RB20 niet lekker liep op de mediums en later ging het ook niet zo vlot op de intermediates. 'Red Bull had weer een upgrade aan de vloer en ik denk dat dat een halve tiende zou moeten opleveren', zegt Schmidt. 'Het was de vierde grote update, maar als je de versie (van de auto, red.) van de eerste races en de testdagen meeneemt, gaat Red Bull er niet echt op vooruit', denkt de Duitser.

'Ze kunnen zich echter wel handhaven in het duel met McLaren, maar ze zijn niet veel sneller. Nu komt Mercedes dichter bij. En dan in de kwalificatie: dat was een zeldzame fout van Verstappen', oordeelt Schmidt. 'Nadat het begon op te drogen, schakelden ze over op slicks in Q1. Pérez zette zijn auto direct in het grind, Verstappen ging op hoge snelheid door het grind en beschadigde de vloer enorm. Red Bull vertelde ons dat er ongeveer honderd downforce punten verloren waren. Ik denk dat dit een beetje overdreven was, maar de vierde plaats was nog steeds erg indrukwekkend.'

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

max verstappen silverstone groot brittannie engeland lewis hamilton lando norris 1 carlos sainz
Verstappen wist in de kwalificatie met een kapotte vloer alsnog P4 te bereiken.

Red Bull strategisch perfect

Tijdens de race was het zaak om Verstappen naar voren te krijgen. In de eerste twee stints gaf de pace van de RB20 echter niet veel hoop dat dat zou lukken. 'Het regende weer voor de race, dus dat maakte het circuit groen. Maar zoals zo vaak deed Red Bull alles goed. Beide pitstops waren precies goed getimed', analyseert Schmidt. 'De harde band was de op één na beste na de medium, maar Red Bull had geen keus omdat ze geen mediums meer hadden. Er werd besloten om de harde band te kiezen, en de harde band was zeker beter dan de zachte band', aldus Schmidt.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws