'Ferrari-uitvinding roept vraagtekens op bij concurrentie, die stappen naar de FIA' Formule 1
Formule 1

'Ferrari-uitvinding roept vraagtekens op bij concurrentie, die stappen naar de FIA'

'Ferrari-uitvinding roept vraagtekens op bij concurrentie, die stappen naar de FIA'

Ferrari heeft voor vraagtekens gezorgd bij de concurrentie, zo schrijft het doorgaans goed ingevoerde Formu1a.uno. Meerdere teams uit de Formule 1 zouden bij de FIA om opheldering hebben gevraagd omtrent een uniek S-duct-concept bij de sidepods van de SF-23.

De vragen van de Formule 1-teams hebben vooral te maken met de legaliteit van de uitvinding van de renstal uit Maranello. Zo is er een opening te zien net onder de voorkant van de sidepods. Vervolgens is er aan het laagste punt van de headrest weer een andere opening, die de luchtstroom van de voorkant van de auto naar de achterkant moet begeleiden en daarmee te optimaliseren.

Het concept van Ferrari is dusdanig complex te noemen volgens het Italiaanse medium, dat het voor de concurrentie lastig is om na te bootsen. Reden voor hen om naar de FIA te stappen en vraagtekens te plaatsen bij de legaliteit van de S-duct, wat overigens niet ongebruikelijk is. De FIA wordt met regelmaat bestookt met vragen over uitvindingen van andere teams in de hoop het te mogen overnemen.

FIA verklaarde uitvindingen Mercedes en Aston Martin al als illegaal

Zo werden vorig jaar twee uitvindingen van Mercedes en Aston Martin illegaal bevonden voor aankomend seizoen. Bij Mercedes ging het om slot gap operators op de voorvleugel, die mee werd genomen naar Austin. Volgens de concurrentie waren deze zo ontworpen, dat het kon bijdragen aan de luchtstroom vanaf de voorvleugel - dat mocht niet en werd zodoende illegaal bevonden.

Aston Martin kwam daarentegen eerder dat jaar met een achtervleugel waarbij de zijkanten ervan grotendeels afgesloten waren. Het deed terugdenken aan de vorige generatie achtervleugels, die teniet werden gedaan in de hoop op minder dirty air en meer mogelijkheden tot inhaalacties. Het Britse team heeft dit seizoen dus niet zo'n achtervleugel.

Actie: Pak 20 procent korting op F1TV Pro. Klik hier voor de aanbieding of bekijk onze Formule 1-live-kijken-pagina.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws