Formule 1 werkt aan nieuwe regels: Vanaf 2024 zijn alle bandenwarmers verboden Formule 1
Formule 1

Formule 1 werkt aan nieuwe regels: Vanaf 2024 zijn alle bandenwarmers verboden

Formule 1 werkt aan nieuwe regels: Vanaf 2024 zijn alle bandenwarmers verboden

De kans is groot dat bandenwarmers in de Formule 1 vanaf 2024 voorgoed worden verbannen uit de sport. De FOM (Formula One Management, red.) zou al in 2022 van het hulpmiddel af willen, maar in samenspraak met vooral de topteams wordt de verbanning uitgesteld tot 2024. Wel is er naar verluidt in 2022 en 2023 sprake van een 'overgangsfase'.

Het doorgaans goed ingevoerde Auto, Motor und Sport meldt dat veel partijen de bandenwarmers willen lozen. De voornaamste reden hiervoor zou zijn dat de elektrische dekens erg duur zouden zijn. Om alle beschikbare banden van Pirelli warm te houden tijdens een raceweekend, gebruiken de teams in totaal veertig bandenwarmers. Kosten? Een grove 280.000 duizend euro per twee jaar, want na iedere twee seizoenen moeten de verwarmers doorgaans vervangen worden.

Met name de topteams zouden het afschaffen van de bandenwarmers niet zien zetten, zo schrijft het bovengenoemde Duitse medium. Reden hiervoor is dat de opwarmrondes nog onvoorspelbaarder en bovenal belangrijker worden. Ook met bandenwarmers is de band op de perfecte temperatuur krijgen soms lastig, laat staan zonder de hulpmiddelen. Kleinere teams ontvangen de regelwijzigingen met open armen, want er kunnen logischerwijs een hoop kosten bespaard worden.

Stapsgewijs van de bandenwarmers af

Om de tegenstribbelende teams tegemoet te komen, zou de FOM met een voorstel zijn gekomen om de bandenwarmers niet in één keer, maar stapje voor stapje uit de sport te werken. Zo zouden volgend seizoen de bandenwarmers niet mogen worden gebruikt voor regenbanden en mogen de teams maar twintig in plaats van veertig bandenwarmers gebruiken. Daarnaast wordt de maximum temperatuur in 2022 en 2023 stapsgewijs afgebouwd van zeventig naar vijftig graden, om de bandendekens in 2024 vervolgens definitief de deur te wijzen. Woensdag gaan de teams met de FOM om de tafel om de huidige ontwikkelingen en nieuwe regels in de Formule 1 te bespreken, waarbij het voorstel van de FOM bovenaan op de agenda staat.Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws