Hoe laat begint de kwalificatie voor de Grand Prix van Spanje 2024? Formule 1
Formule 1

Hoe laat begint de kwalificatie voor de Grand Prix van Spanje 2024?

Hoe laat begint de kwalificatie voor de Grand Prix van Spanje 2024?

Na een uitstapje richting Noord-Amerika is het Formule 1-circus dit weekend weer neergestreken in Europa, waar de Grand Prix van Spanje op het programma staat. Op vrijdag waren de onderlinge verschillen bijzonder klein, in VT2 zat de top drie zelfs op 0,055 seconden van elkaar. Dat belooft veel goeds voor de kwalificatie die om 16:00u op de planning staat, maar eerst krijgen de teams en de coureurs nog een laatste kans om wat wijzigingen door te voeren.

De eerste twee sessies van het raceweekend op het Circuit de Barcelona-Catalunya lieten zien dat er opnieuw een spannend weekend in het verschiet ligt. In de eerste vrije training, die kortstondig onderbroken werd omdat er een stuk van de voorvleugel van de Aston Martin-bolide van Fernando Alonso op het circuit lag, zat er slechts 0,024 seconden tussen Lando Norris, die de snelste tijd op de klokken bracht, en Max Verstappen. Ook later op de middag waren de onderlinge verschillen bijzonder klein. Slechts 55 duizendsten scheidden de eerste drie coureurs.

Op de kwalificatiedag worden in Barcelona opnieuw warme temperaturen verwacht. Het zal zo'n 24 graden worden. Later de op de dag wordt er overigens wel regen voorspeld, maar dat zal pas in de avond zijn. Zowel de laatste oefensessie als de kwalificatie lijkt dus onder droge, warme omstandigheden te zullen worden verreden. Dat betekent dat de coureurs en de teams de doorgevoerde wijzigingen na VT2 onder goede omstandigheden kunnen testen in de derde vrije training, die om 12:30 uur van start gaat. Daarin zullen tevens de puntjes op de i gezet worden voor de kwalificatie, die voor 16:00 uur staat gepland.

Verstappen met vertrouwen richting kwalificatie

De eerste dag in Spanje verliep zeker niet vlekkeloos voor Verstappen, maar desondanks was de Nederlander na afloop positief gestemd. Ook Red Bull-adviseur Helmut Marko sprak na afloop van een 'betere vrijdag dan de vorige keer' en verklapte dat Verstappen nog wel wat snelheid achter de hand heeft voor de kwalificatie. De regerend wereldkampioen had de motor nog niet volledig opengeschroefd en dat zou hem zaterdag nog wat performance moeten opleveren. Ook voor de balansproblemen van Verstappen denkt Marko de oplossing al te hebben: een andere achtervleugel. Deze werd op vrijdag niet verwisseld omdat het veel tijd kost om de achtervleugel te verwisselen. Dit zal voorafgaand aan VT3 ongetwijfeld wel zijn gebeurd en dat belooft wat.

Ook de concurrentie zal ongetwijfeld nog wat gevonden hebben en vooral McLaren lijkt Verstappen wel eens van zijn veertigste poleposition te kunnen houden. Ferrari en Mercedes waren op vrijdag ook niet ver weg en dus zou het ook in Barcelona op zaterdagmiddag weer een spannende kwalificatie kunnen worden. Pakt Verstappen voor het eerst in drie races weer eens de poleposition?

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws