Hoe Red Bull tot pitstops onder twee seconden kwam: 'Te veel oefening schakelt mensen uit' Formule 1
Formule 1

Hoe Red Bull tot pitstops onder twee seconden kwam: 'Te veel oefening schakelt mensen uit'

Hoe Red Bull tot pitstops onder twee seconden kwam: 'Te veel oefening schakelt mensen uit'

Kenny Handkammer, voormalig hoofdmechanicus voor Red Bull Racing, heeft uitgelegd hoe het team pitstops uitvoerde in minder dan twee seconden. In de afgelopen seizoenen stond Red Bull erom bekend dat ze bliksemsnel de banden van de bolides konden wisselen, en dat is vooral het resultaat van grondige procedures. Ook benadrukt de voormalige werknemer van Red Bull dat te veel oefenen voor een pitstop-team ook weer niet goed is.

Formule 1-journalist Peter Windsor voelde in zijn meest recente video de Engelsman, die jaren deel uitmaakte van de Oostenrijkse renstal, aan de tand over hoe Red Bull zich ontpopte tot het team met de beste pitstops. 'Ik denk dat wij gewoon robuustere procedures gecreëerd hadden', geeft Handkammer aan in de YouTube-video.

Red Bull-mechanicus: 'Te veel oefening schakelt mensen uit'

'Iedereen wist wat er moest gebeuren, dat was natuurlijk altijd al zo, maar wij richtten ons op de kernzaken. Vanaf dat moment is het gewoon oefenen met het stoppen van de auto en het loslaten van de auto', voegt hij daaraan toe. Het wereldrecord van snelste pitstop staat nog steeds op naam van Red Bull en gaat het team in de nabije toekomst niet verliezen. Wegens gewijzigde reglementen zijn pitstops onder de twee seconden inmiddels namelijk nauwelijks meer mogelijk.

'De wielmoeren kwamen al van de bolide af voordat de auto überhaupt stilstond', stelt Handkammer, die zelf verbaasd klinkt over dat het het team ooit gelukt is om een dusdanig snelle pitstop uit te voeren. 'Het is veel oefenen, maar niet alleen dat. Te veel oefening schakelt mensen namelijk uit. Dan kan iemand zich bezeren', zo waarschuwt hij voor wat er kan gebeuren wanneer een team te ver doorslaat in haar zoektocht naar tijdswinst.

'Als je iemand een doel geeft en je oefent bijvoorbeeld drie pitstops en het doel is dat ze allemaal onder de 3,2 seconden zijn, dan ben je klaar. Dan plak je er niet nog vijftig aan vast zodat alle monteurs moe zijn en zich gaan vervelen', concludeert hij. Doet een team dit wel dan worden er juist meer fouten gemaakt.

Windsor en Handkammer over pitstops onder twee seconden van Red Bull

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws