Lammers: 'De Hamilton-fan zal zeggen: zie je wel!' Formule 1
Formule 1

Lammers: 'De Hamilton-fan zal zeggen: zie je wel!'

Lammers: 'De Hamilton-fan zal zeggen: zie je wel!'

Jan Lammers denkt dat de wijzigingen die de Formule 1 doorvoert omtrent de wedstrijdleiding goed zijn. Michael Masi heeft een andere functie aangeboden gekregen binnen de FIA en de sport gaat met een soort VAR-systeem werken. Incidenten worden van afstand nog eens onder de loep genomen door een extern team, en dat gaat de eerlijkheid van de sport ten goede komen.

'Het heeft er natuurlijk een beetje de schijn van dat hij geslachtofferd wordt, omdat er over die laatste Grand Prix van vorig jaar veel te zeggen viel. Ik denk dat ze nu tot de conclusie gekomen zijn dat het niet allemaal in de handen van één persoon moet liggen', zo opent de sportief directeur van Circuit Zandvoort, die bij NOS zijn vinger probeert te leggen op waarom de FIA de wijzigingen doorgevoerd heeft.

De FIA loopt met deze wijzigingen wel het risico dat ze naar de buitenwereld communiceren dat er achter het protest van Mercedes na Abu Dhabi misschien toch wel wat zat. Wat Masi in de seizoensfinale van 2021 deed, was immers dusdanig fout dat het een vertrek als wedstrijdleider rechtvaardigt. Lammers: 'De Hamilton-fan zal zeggen: zie je wel! Maar ik denk dat die ene man die de beslissingen gemaakt heeft de bevoegdheid ook had om beslissingen te maken, hoe controversieel ze ook waren.'

'Het is toch gewoon nu veel en veel beter dat er wel vijf of zes mensen meekijken. Ze willen gewoon zorgen dat de regels nageleefd worden', benadrukt de voormalig Formule 1-coureur. Dit gaat vanaf 2022 gebeuren door een tweetal wedstrijdleiders. Niels Wittich (wedstrijdleider van de DTM, red.) en Eduardo Freitas (wedstrijdleider van de Formule E, red.) zullen afwisselend het gat opvullen dat de Australiër achtergelaten heeft.

Lammers: 'Het is beter zo'

Lammers denkt dat het een goede zaak is dat er nu door een externe partij gekeken wordt naar mogelijke overtredingen in de sport. 'Er werd wel teruggekeken, maar dat werd gedaan door diezelfde Michael Masi met een aantal stewards erbij. Dat waren twee of drie man, die allemaal op dezelfde plek zitten, midden in het tumult.' Die druk maakte het leven van de stewards alleen nog maar moeilijker.

'Het lijkt me goed dat in dit soort situaties mensen die niet midden in de actie zitten ook nog met een man of drie/vier het in slow motion nog even terug kunnen kijken. Het wordt rechtvaardiger, dat denk ik echt', concludeert de Nederlander. Lammers is dus tevreden over de maatregelen die de FIA doorgevoerd heeft naar aanleiding van de laatste wedstrijd van 2021.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws