Jan Lammers

Tegenwoordig is Jan Lammers een veel gehoorde naam door zijn rol in het terugbrengen van de Nederlandse GP. Maar ook vroeger was Lammers bekend in de autosportwereld; onder meer het winnen van de 24 uurs van LeMans staat op zijn CV. 


Al op vroege leeftijd ontdekt Jan Lammers dat hij voorbestemd is voor de racerij; in de anti-slipschool, gelegen op Circuit Zandvoort, van oud-coureur Rob Slotemakers mag Jantje de auto's wassen, de baan spuiten en zich af en toe aan een ritje wagen. Slotenmaker merkt snel het talent op van Lammers en faciliteert zijn debuut in de autosport in 1972. 

Formule 1

Jan Lammers wint verschillende kampioenschappen en kan na wereldkampioen in de Formule 3 te zijn geweest, instappen in de F1. Hij rijdt hier drie jaar, met een negende plaats als beste notering. Het talent van Lammers blijkt echter beter tot zijn recht te komen in andere sportauto's.

Andere raceklassen

In 1988 verschijnt de Nederlander aan de start van de 24 uurs van LeMans, samen met teamgenoot Johnny Dumfries. Ondanks de problemen die ze onderweg meemaken, zoals een kapotte versnellingsbak, houden de twee hun hoofd koel: het team wint dat jaar de meest beroemde langeduurrace ter wereld. Jan Lammers verschijnt in zijn loopbaan tot 2020, 21 keer aan de start van de LeMans. 

Naast langeduurraces houdt Lammers zich ook bezig met andere takken van de autosport. In 2005 begint hij met het voeren van de leiding in het Nederlandse A1GP-team. Zoal Jos Verstappen en Jeroen Bleekemolen hebben hiervan onderdeel uitgemaakt. 

Zandvoort

Tegenwoordig is Jan Lammers ook actief achter de schermen van de autosport. Zo speelt de geboren Zanvoortenaar, een belangrijke rol in het terughalen van de F1 naar Nederland. Hier gaat hij de plaats van sportief directeur vervullen. Door zijn expertise en ervaring met het rijden op Circuit Zandvoort, is er geen betere kandidaat dan Jan Lammers om zich te wagen aan deze fuctie. 

Meer nieuws