Michael Masi

Masi nam sinds het begin van het 2019-seizoen de rol van wedstrijdleider op zich. In deze functie zette hij de lijnen uit voor het verloop van de Formule 1-weekenden en als een regisseur stuurde hij de aparte bezigheden en rollen in de F1 aan. Daarmee probeerde Masi het succesvolle verloop van de GPs te waarborgen. Masi werd echter vervangen na de controverse rondom de titelontknoping van 2021 en Abu Dhabi.

Deze pagina gaat verder onder het nieuws.

Op een kritiek moment in de sport, met alle ogen op zich gericht, heeft wedstrijdleider Michael Masi moeten bewijzen uit welk hout hij is gesneden. Op de vooravond van het 2019-jaar stierf tragisch genoeg Charlie Whiting, de voorganger van Masi. 

Veiligheid Formule 1

In de periode dat Masi de leiding over de F1-weekenden had, voerde hij al snel een scala aan veranderingen door. Zo hebben de coureurs sinds zijn aanstelling meer vrijheid in het zogenaamde 'vechten' op de baan en mogen ze dus op agressievere wijze hun bolide hanteren. Daarnaast heeft de voormalige wedstrijdleider veiligheid hoog in het vaandel staan. Onder het bewind van Masi waren safetycars langer op het circuit en werden voor het overschrijden of negeren van veiligheidsregulaties sneller straffen uitgedeeld. Zo werd Max Verstappens poleposition afgenomen in Mexico nadat hij een gevaarlijke situatie had veroorzaakt. 

Streven naar perfectie

Masi heeft met zijn komst verandering gebracht aan de sport. Echter, doordat zijn aanstelling zeer onverwacht was en vlak voor het begin voor een seizoen, heeft hij niet zijn stempel kunnen drukken op het algehele reglementenboek. Aan de pers heeft Michael laten weten met een kritische blik naar de regels te kijken en manieren proberen te vinden om ze te verbeteren. 

Abu Dhabi 2021 kost Masi de kop

Toch is Masi ook in opspraak geweest, zeker na de Grand Prix van Abu Dhabi van het 2021-seizoen. De wedstrijdleider besloot namelijk om tijdens de slotfase van de race, wat tegelijk de allesbeslissende race was tussen Hamilton en Verstappen, de regels aan te passen zodat er toch nog geracet kon worden. Zo besloot hij om de auto's tussen Hamilton en Verstappen in uit de weg te halen om zo tijdens de laatste ronde van de race toch nog te kunnen racen. Het leverde de Australiër een lading kritiek op, vooral van Mercedes-teambaas Toto Wolff, en Masi zou in 2022 dan ook niet meer terugkeren.

Michael Masi Nieuws