Meeste top tien-finishes in 2021: Red Bull moet meerdere erkennen in Ferrari Formule 1
Formule 1

Meeste top tien-finishes in 2021: Red Bull moet meerdere erkennen in Ferrari

Meeste top tien-finishes in 2021: Red Bull moet meerdere erkennen in Ferrari

Top tien-finishes zijn in de Formule 1 benodigd om punten binnen te slepen. Niet elk team is goed genoeg om race-in-race-uit mee te doen om de punten, maar sommigen ook weer wel. In 2021 is dit niet anders, maar lijken de resultaten wel gevarieerder te worden. Welk team heeft dit seizoen de meeste top tien-finishes op zijn naam weten te schrijven tot nu toe? F1Maximaal zet het op een rijtje.

Mercedes en Red Bull Racing maken de dienst uit als het gaat om overwinningen en podiums. Het is slechts twee keer voorgekomen dit seizoen dat een ander team dan de twee titelrivalen een Grand Prix wist te winnen. Zo won Esteban Ocon in Hongarije namens Alpine en sleepte McLaren-coureur Daniel Ricciardo de zege binnen op Monza. Toch zijn Mercedes en Red Bull niet de teams met de meeste top tien-finishes.

Die titel gaat namelijk naar Ferrari, dat in zestien races maar liefst 26 keer in de punten wist te eindigen. Het verschil met Mercedes en Red Bull is echter nihil: slechts één keer minder wist een W12 of RB16B in de top tien te eindigen van een Grand Prix. Ook opvallend: McLaren bereikte tot nu toe net zo vaak de top tien als Mercedes en Red Bull.

Alpine kopman van het middenveld, Williams terug in top tien

Alpine completeert de top vijf als het gaat om puntenfinishes. De Franse renstal eindigde 21 keer in de top tien en laat daarmee respectievelijk AlphaTauri (zestien keer) en Aston Martin (twaalf keer) op ruime achterstand achter zich. Williams is dit seizoen weer teruggekeerd in de top tien en heeft dat inmiddels al zes keer gedaan. Tot op de Grand Prix van Hongarije was Duitsland 2019 de laatste keer dat een bolide van de Britse renstal in de top tien eindigde.

Alfa Romeo is het laatste team dat dit jaar punten wist te scoren. De Zwitsers-Italiaanse renstal wist viermaal in de top tien te eindigen. Haas is dan ook in deze klassering de hekkensluiter met nul top tien-finishes en dus ook geen gescoorde punten. Zij hebben de focus immers al gelegd op de ontwikkeling van de 2022-bolide, om met de reglementswijzigingen sterker terug te komen dan ooit.

Wat valt er nog meer op?

Dat Ferrari bovenaan staat, mag al opvallend worden genoemd, Het is echter nog opvallender wanneer je de vergelijking maakt met het 2020-seizoen. Zo had de Scuderia in heel 2020 slechts zeventien top tien-finishes. Daarbij komt ook nog eens kijken dat elf van de 26 puntenfinishes in 2021 van Ferrari met beide auto's werden bereikt. In 2020 gebeurde dit maar vier van de zeventien keer. Ook ligt het Italiaanse team op koers om het aantal punten van 2020 (131) te verdubbelen: dit jaar staat de teller al op 232,5 punten.

Bij Red Bull valt het op dat Max Verstappen dertien van de 25 keer in de top tien eindigde. Sergio Pérez doet het niet veel slechter door 12 puntenfinishes op zijn naam te schrijven. Daarmee is de renstal van Christian Horner één van de teams waarbij de verschillen niet heel groot zijn tussen de teamgenoten. Des te groter zijn die verschillen bij Aston Martin. Sebastian Vettel staat op 35 punten en behaalde dat aantal in slechts vier Grands Prix. Lance Stroll had acht wedstrijden nodig om op 26 punten te komen. Belangrijk: Vettel had nog één puntenfinish extra kunnen hebben met zijn tweede plaats in Hongarije, maar de Duitser werd gediskwalificeerd.

Bij AlphaTauri zijn er ook grote verschillen te vinden, maar dan in het voordeel van degene met de meeste puntenfinishes: Pierre Gasly. De Fransman schittert al het hele seizoen en van de zestien top tien-finishes van zijn team kwamen er elf van hem. Yuki Tsunoda kwam niet verder dan vijf top tien-klasseringen en het verschil in punten is dan ook riant: Gasly heeft na zestien Grands Prix 74 punten, Tsunoda heeft slechts 18 punten.

Door: Terrence Riepma

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws