Mercedes komt terug op strategie Hongarije: 'Hebben duidelijk de verkeerde keuze gemaakt' Formule 1
Formule 1

Mercedes komt terug op strategie Hongarije: 'Hebben duidelijk de verkeerde keuze gemaakt'

Mercedes komt terug op strategie Hongarije: 'Hebben duidelijk de verkeerde keuze gemaakt'

Mercedes komt terug op hun strategische keuze tijdens de herstart van de Grand Prix van Hongarije. Bij deze herstart zagen we Lewis Hamilton als enige coureur voor de rode lichten staan, terwijl de rest van de grid de pitstraat in was gedoken. De Duitse renstal claimde gelijk de juiste keuze te hebben gemaakt, maar technisch directeur Mike Elliott komt hier nu op terug.

Het was een bizar beeld bij de herstart op de Hungaroring: terwijl vrijwel de hele grid de pitstraat in dook voor droogweerbanden (de race startte op intermediates, red.), bleef Hamilton buiten. Het resultaat was een herstart met dovende rode lichten voor alleen de Mercedes-coureur, terwijl de rest moest volgen vanuit de pitstraat. Na de race claimde Toto Wolff gelijk de juiste keuze te hebben gemaakt, maar Mercedes erkent nu dat ze strategisch een fout hebben gemaakt.

'Achteraf hebben we duidelijk de verkeerde keuze gemaakt', legt Elliott uit in de Race Debrief van Mercedes. 'Je moet in gedachten houden dat dit soort beslissingen heel lastig zijn om op dat moment te maken. We werden gekweld door de bandenkeuze bij de herstart, maar alle coureurs kozen voor de intermediates. Al snel ging iedereen voor de andere optie, maar bij ons was de keuze lastiger dan bij de rest.'

'Je kan niet zien wat de rest gaat doen'

Omdat Hamilton aan de leiding reed, kon Mercedes niet spieken bij de andere teams. Dit is al eerder verklaard door de Duitse renstal, maar Elliott bevestigt nu dat ze alsnog de verkeerde strategie hebben gekozen. 'Onze grootste rivaal (Max Verstappen, red.) was verder terug in het veld, we wilden dus geen domme fout maken en in de pitstraat komen te crashen met iemand anders.'

'Toch waren we beter af geweest, zelfs als we helemaal achteraan waren geraakt in de pitstraat.' De pitbox van Mercedes zit namelijk direct bij het binnenkomen van de pitstraat, waardoor Hamilton na een bandenwissel bij de herstart de hele grid aan zich voorbij had moeten laten gaan. Een extra ronde op de intermediates was volgens Elliott echter nog nadeliger.

Hamilton alsnog tweede ondanks verkeerde strategie

Hoewel Mercedes qua strategie fout zat, kon Hamilton alsnog als derde over de finish komen in Hongarije. Een aantal uren na de race werd ook duidelijk dat Sebastian Vettel gediskwalificeerd werd, waardoor de titelrivaal van Verstappen naar de tweede plaats kon klimmen. Door zijn finishpositie staat Hamilton weer aan de leiding in het wereldkampioenschap van 2021.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws