Toto Wolff

Toto Wolff is werkzaam als teambaas en uitvoerend bestuurder van Mercedes in de Formule 1. Daarnaast is de Oostenrijker investeerder en bezit hij 33,3 procent van de aandelen in de Formule 1. De Oostenrijker, die officieel Torger Christian Wolff heet, werd op 12 januari 1972 geboren in het Oostenrijkse Wenen, en heeft een contract tot en met 2026 bij Mercedes.

De tekst gaat verder onder het nieuws.

Toto Wolff begint zijn autosportcarrière in 1992 als coureur. In dat jaar doet de Oostenrijker voor de eerste maal mee aan een racekampioenschap, de Oostenrijkse Formule Ford. Wolff krijgt de smaak goed te pakken en staat in ‘94 ook aan de start in de Duitse versie van het kampioenschap én wint de prestigieuze 24-uursrace op de Nürburgring. De jaren erna staat Wolff op de grid van verscheidene GT-kampioenschappen.

Investeringen autosport

Simultaan aan zijn loopbaan in de autosport richt Wolff verschillende bedrijven op. Deze ondernemingen zijn gericht op het maken van investeringen, zoals Marchfifteen in 1998 en de opvolger Marchsixteen in 2004. Vijf jaar later verbindt Toto zich voor het eerst aan de F1, wanneer hij een investering maakt in Williams. Hierop treedt hij toe tot de raad van bestuur en wordt hij de uitvoerend directeur van de Britse renstal. Met dit team behaalt Wolff de laatste Grand Prix-winst in 2012, waarna hij in 2013 zijn vertrek naar Mercedes aankondigt. Ook is Wolff manager van meerdere coureurs geweest, waaronder Valtteri Bottas.

Mercedes AMG F1

De man uit Wenen investeert in 33,3 procent van de aandelen van het team uit Brackley en hij neemt de rol van uitvoerend directeur en van teambaas aan. Onder zijn bewind maakt Mercedes de meest succesvolle periode in de historie van de renstal en in de algehele geschiedenis van de Formule 1 door: tussen 2014 en 2020 heeft Mercedes achtereenvolgend zeven dubbele wereldtitels vergaard. In 2021 wist het nog wel de constructeurstitel te pakken, maar moest het de coureurstitel afstaan aan Max Verstappen.

 

 

Toto Wolff Nieuws