Montoya zag totale willekeur in slotfase GP Rusland: 'Kijk maar naar Verstappen' Formule 1
Formule 1

Montoya zag totale willekeur in slotfase GP Rusland: 'Kijk maar naar Verstappen'

Montoya zag totale willekeur in slotfase GP Rusland: 'Kijk maar naar Verstappen'

Juan Pablo Montoya denkt dat het belangrijk is dat de diversiteit aan de voorkant van de F1-grid langzaamaan groter wordt. Lando Norris leidde in Rusland eens een race, terwijl McLaren met Daniel Ricciardo in Monza natuurlijk nog won. Dit is uitstekend voor de sport, want met Lewis Hamilton of Max Verstappen voorop wordt het volgens hem snel saai. Ook denkt hij dat McLaren in had moeten grijpen bij Norris aan het einde van de Russische Grand Prix.

'Het was een geweldige race en een geweldig weekend. Als er dat soort dingen gebeuren, kijken mensen. Mensen houden er niet van om steeds maar hetzelfde te zien', zo opent Montoya in gesprek met Motorsport.tv. De voormalig Formule 1-coureur is van mening dat de spectaculaire wedstrijden die in 2021 plaatsgevonden hebben een positief effect hebben op de kijkcijfers, zelfs als de gebruikelijke slagorde van toepassing is na afloop.

In Sochi was de slagorde wellicht minder gebruikelijk voor de standaard van 2021, maar zeker niet onbekend. Hamilton won de race met Verstappen op P2. Montoya: 'Geweldig dat Hamilton won en dat Verstappen tweede werd, en het is natuurlijk ongelooflijk dat Hamilton honderd races gewonnen heeft, maar het mooiste van het weekend was de race zelf.'

'Dat Norris die race uiteindelijk uit handen moest geven was een groter verhaal dan dat Hamilton hem won', vindt hij. Daarmee stelt hij dus dat diversiteit aan de voorkant van het veld bijzonder goed is voor de spanning in de sport en dat dat de Russische wedstrijd vele malen aantrekkelijker heeft gemaakt dan wanneer Hamilton en Verstappen het een race lang met elkaar uit zouden vechten, zoals we in veel 2021-races al hebben mogen ervaren.

McLaren moest aan de noodrem trekken

Norris liet het in de slotfase van de Grand Prix uiteindelijk liggen op het feit dat hij niet op het juiste moment naar de intermediate banden wisselde. Montoya begrijpt de fout, maar benadrukt dat McLaren de keuze van Mercedes wel aan had kunnen zien komen: 'Je hebt drie ronden te gaan, Hamilton moest banden halen, want hij ging voor punten. De slimste beslissing was dus om voor die punten te kiezen voordat je je auto in de barrières zet.'

'Aan de andere kant wist Norris natuurlijk niet hoeveel harder het zou gaan regenen. Ze wisten dat er regen aan zat te komen en dan moet je een coureur forceren om een pitstop te maken.' De schuld van de gemiste overwinning ligt dus zeker voor een deel bij het Britse team. Het was echter moeilijk te bepalen wanneer het juiste moment was om naar binnen te gaan. In slechts drie ronden veranderde de situatie op het circuit volledig.

Door die moeilijk uit te lezen situatie werd het op Sochi Autodrom een soort loterij: 'Het had ook makkelijk de andere kant op kunnen vallen. Kijk maar eens naar Verstappen. Die reed op P7 en had een verschrikkelijke dag, en plots ligt hij op de tweede plaats en scoort hij veel meer punten dan verwacht.' De Nederlander had het geluk die zondag dan weer mee, als het aan Montoya ligt.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws