Norris treedt in detail over Verstappen: 'Hij heeft geen zwakke plekken' Formule 1
Formule 1

Norris treedt in detail over Verstappen: 'Hij heeft geen zwakke plekken'

Norris treedt in detail over Verstappen: 'Hij heeft geen zwakke plekken'

Het team van McLaren laat zich in het 2024-seizoen van haar beste kant zien. Waar het 2024-seizoen niet enorm dominant begon, kwam de echte omslag voor het team toen het in Miami een volledig pakket aan updates toepaste op de auto van Lando Norris. De Brit ging er vervolgens in Florida vandoor met de overwinning. Ondertussen is ook de auto van Piastri uitgerust met deze updates en is het papaya-team vrijwel standaard te vinden tussen de Red Bulls en Ferrari's.

In aanloop naar het raceweekend in Barcelona, deelde Norris met onder andere F1Maximaal.nl zijn kijk op de concurrentie tussen de teams en zijn verwachtingen voor de race. Ook nam de Brit een moment om terug te kijken op de race in Montréal waar Verstappen er met de overwinning vandoor ging. Even leek het erop dat Norris kans maakte om te winnen, maar door een strategiefout bleef de coureur te lang buiten nadat de Safety Car het veld op was gekomen en verloor hij zijn voorsprong. 'Verstappen had de race eigenlijk niet mogen winnen', vertelt hij.

Details zijn belangrijk

Volgens Norris lag de overwinning van Verstappen niet aan de auto waarmee Red Bull meedoet in het kampioenschap. Ook rijdt de regerend wereldkampioen volgens de McLaren-coureur niet foutloos. 'Max is de afgelopen jaren weggekomen met het maken van fouten, omdat hij nog steeds makkelijk kon winnen. Hij had in Montréal misschien de overwinning niet echt verdiend, maar hij maakte samen met zijn team de minste fouten. De Safety Car zorgde ervoor dat ik de overwinning verloor en George (Russell, red.) had de snelste auto in handen. Hij maakte alleen wat fouten, en mijn team en ik ook. Verstappen had de race dus eigenlijk niet mogen winnen, maar hij laat zien dat hij ook zonder de snelste auto kan winnen.'

De verandering die Norris in het huidige seizoen heeft opgemerkt is dat het binnenhalen van een overwinning vooral afhangt van hoe er met de kleine details wordt omgegaan. 'Het hebben van de snelste auto is dus niet meer het belangrijkste. De details zijn nu juist heel belangrijk, zeker nu de auto's zo dicht bij elkaar liggen qua snelheid', zegt hij. Volgens de coureur begeeft het team van McLaren zich momenteel nog in gebied dat relatief onbekend voor hen is. 'Red Bull maakt ook goede beslissingen als ze comfortabel aan de leiding gaan. Voor hen is het normaal om vooraan de juiste beslissingen te maken. Wij zijn het niet echt gewend, dus dan voel je de druk wat meer. We moeten gewoon alles goed aan elkaar gaan knopen. Daar is wat tijd voor nodig', vertelt hij.

Norris denkt ook niet dat zijn verloren overwinning in Canada enkel te wijten is aan het niet naar binnen gaan toen de Safety Car op het veld kwam. 'Er waren zeker dingen die beter hadden kunnen gaan, maar het was niet makkelijk om die beslissingen allemaal juist te hebben. Als het minder had geregend, was het zeker niet erg om buiten te blijven. Dus zeggen dat we naar binnen hadden moeten gaan, is makkelijk om te zeggen achteraf.'

Goed vertrouwen in het weekend

Al lijkt het veld steeds dichter bij elkaar te komen en al maakt ook Verstappen soms fouten volgens Norris, de Nederlander is nog altijd zijn grootste concurrent. Zo ook tijdens de aankomende race in Barcelona. Tegelijkertijd ziet de Brit meer kansen dan voorheen. 'Het zal lastig worden om Verstappen in te halen, maar de kansen zijn groter nu ook Mercedes sterker lijkt te zijn. Vroeger was een slecht resultaat voor Max een tweede of derde plek, maar dat kan nu een stuk lager zijn. Dat kan een verschil maken', zegt hij.

De Brit laat weten Verstappen eigenlijk nooit op een echt zwakke plek te kunnen betrappen. 'We hebben het wel over Max. Een slecht weekend van Max is nooit een superslecht weekend. Hij maakt bijna nooit een fout in de race of de kwalificatie. Als we druk zetten, kan dat wel veranderen, maar dat moeten we zien. Hij heeft eigenlijk geen zwakke plekken. We moeten gewoon consistent blijven dit seizoen, want zij hebben wel wat ups en downs.'

Red Bull is in Barcelona niet het enige team waarmee McLaren rekening houdt. 'We zijn goed geweest op elk circuit, dus ik verwacht voor aankomend weekend niets speciaals. Wij hebben misschien geen specifieke sterke punten, maar hebben wel een goede auto die het overal goed kan doen. Het zal dicht bij elkaar liggen met Ferrari en ook Mercedes. Een halve tiende kan al gauw vier of vijf posities kosten', vermoedt hij.

Met dank aan Mark Hanselman.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws