Palmer zag Alonso's trucjes verkeerd aflopen: 'Hij speelde spelletjes met Russell' Formule 1
Formule 1

Palmer zag Alonso's trucjes verkeerd aflopen: 'Hij speelde spelletjes met Russell'

Palmer zag Alonso's trucjes verkeerd aflopen: 'Hij speelde spelletjes met Russell'

Voormalig F1-coureur en F1TV-analist Jolyon Palmer zag Fernando Alonso spelletjes spelen met George Russell tijdens de Grand Prix van Australië en dat liep uiteindelijk verkeerd af. De Brit denkt dat de zware crash van Russell ook meespeelde in de beslissing van de stewards om Alonso een straf te geven, want hij deed precies hetzelfde bij Lewis Hamilton in Abu Dhabi en kreeg toen geen straf.

In de laatste ronde van de race was er opeens een virtual safety car omdat Russell de muur in was gevlogen in bocht zes. De coureur uit Kings Lynn zat al een tijdje achter Alonso aan, en kwam in de vuile lucht van de Aston Martin terecht waardoor hij downforce en de controle over de auto verloor. Hij kaatste tegen de muur aan en kwam midden op het circuit terecht, waardoor hij op de boordradio direct riep om een rode vlag. Alonso werd na afloop bestraft met een drive-through penalty, wat gelijk staat aan twintig seconden. 'Je kunt zien dat Russell erg dichtbij komt, wat vuile lucht krijgt en uiteindelijk in de muur belandt', analyseert Palmer in zijn analyse voor F1TV.

'Daarnaast ging Russell ook te snel. Alonso kreeg twintig seconden, wat een zware straf was. Vertoonde hij inderdaad gevaarlijk rijgedrag?' vraagt de Brit zich af als hij vervolgens naar de beelden vanuit de auto van Alonso kijkt. 'Je kunt wel zien dat het een beetje erratic was van Alonso. Hij laat het gas los, en gaat dan weer op zijn gas. Dit was ongebruikelijk, want dat deed hij niet in de rondes ervoor', zegt Palmer. Direct na die bochtensectie was de voornaamste inhaalplek van het circuit, daar kwam Russell telkens dichterbij. 'Hij probeerde spelletjes te spelen met Russell, en dat liep verkeerd af. Het lijkt er inderdaad op dat dit gevaarlijk rijgedrag was', concludeert Palmer.

Tekst gaat verder onder de foto.

Alonso faalt eigen cursus verdedigen voor gevorderden: 'Hij speelde spelletjes met Russell'
Alonso kreeg twintig seconden aan de broek na zijn 'cursus verdedigen voor gevordenen' aan Russell. (Foto: Aston Martin F1 Media)

Wel vindt de voormalig F1-coureur dat de stewards op dit gebied geen consistente beslissingen maken. Hij wijst op wat Alonso deed bij Hamilton in Abu Dhabi 2023. 'Hij deed daar precies hetzelfde en werd niet bestraft. Dus de stewards hebben zeker gekeken naar de crash van George, vooral omdat hij midden op de baan terecht kwam waardoor het dramatischer leek dan het was.' Vanuit Russells auto leek het overigens alsof er nog een auto tussen hem en Alonso paste. 'Het was niet echt een opzettelijke brake test', gaat Palmer verder. 'Russell komt dichtbij, hij zat in vuile lucht, hij stuurde wat agressiever. Misschien was hij gewoon verrast.'

Palmer wijst knelpunt bij Williams aan: 'Albon stond onder druk'

Russells crash was de tweede grote klapper van het weekend nadat Alexander Albon zijn bolide afschreef in de eerste vrije training. Williams had geen extra chassis meegenomen, dus besloot teambaas James Vowles om Albon deel te laten nemen in de auto van teamgenoot Logan Sargeant. Vanuit het prestatieperspectief was het te begrijpen, maar Palmer betwijfelt of het een goede keus was voor de sfeer in het team. 'De P12 van Albon rechtvaardigde de keuze niet echt', zegt de Brit. 'Albon kwam onder druk te staan, want hij moest punten scoren en tegelijkertijd de auto heel houden.' Dat werd moeilijk toen Kevin Magnussen hem in wilde halen.

'Magnussen was agressief en hij wist dat Albon niet hard terug zou vechten omdat hij zich geen crash kon veroorloven.' Palmer benadrukt dat hij de keuze van Vowles wel snapt, maar ziet ook wat het kan doen met het zelfvertrouwen van Sargeant. De Amerikaan had een lastig debuutjaar achter de rug, en moet na twee races in 2024 zijn auto afstaan aan zijn teamgenoot. 'De logica er er zeker, Albon had een betere kans om punten te scoren. Maar als ze de voorkeur zo gaan uitspreken, wat zegt dat dan tegen Sargeant? Albon heeft de auto in de muur gegooid. Ik denk dat Sargeant meer schade aan zijn zelfvertrouwen heeft opgelopen dan de auto, en het is nog maar race drie.'

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws