Piastri vastbesloten om Verstappen te onttronen: 'Het helpt dat Pérez matig scoort' Formule 1
Formule 1

Piastri vastbesloten om Verstappen te onttronen: 'Het helpt dat Pérez matig scoort'

Piastri vastbesloten om Verstappen te onttronen: 'Het helpt dat Pérez matig scoort'

Oscar Piastri heeft een strijdplan klaar om Max Verstappen te onttronen. De Australiër weet zeker dat hij Verstappen aan kan in een gevecht, en hij heeft het voordeel dat de drievoudig wereldkampioen nog niet zoveel van hem weet. McLaren en Red Bull Racing zijn dit seizoen behoorlijk aan elkaar gewaagd, en het lijkt er voorlopig dan ook op dat McLaren de meest complete auto heeft.

Aan het begin van het seizoen leek het voor McLaren nog onwaarschijnlijk dat ze het gat snel zouden dichten. Red Bull lag aan kop, en leek opnieuw een dominant jaar in te gaan. Nog voor de helft van het seizoen sloeg dat om. In Miami won Lando Norris zijn eerste race, en in de races die daarna kwamen was het close. Norris en Verstappen hebben al een aantal keren gevochten om de leiding, en Piastri mocht ook een keer meedoen, namelijk in Oostenrijk. Toen ging het om een sprintzege, maar de 22-jarige is er klaar voor om ook de strijd aan te gaan voor een Grand Prix-zege.

'Je hebt tegenvallers en dips nodig om te verbeteren', zegt Piastri in gesprek met de NOS. 'Om te pieken moet je leren van de dalen. Dat kost tijd, maar ik strijd tegen zeer ervaren rijders. Lando is 24 en daarmee een van de jongsten, maar heeft al vijf jaar F1-ervaring', kaart hij aan. Verstappen is 26 en heeft al drie titels op zijn naam. Hij rijdt al sinds 2015 in de Formule 1, en kan dus een F1-veteraan beschouwd worden. Piastri weet zeker dat hij de strijd aan kan. 'Ik ben hem op de baan nog maar weinig tegengekomen, omdat hij zo domineert. Ik weet dat hij stevig knokt, maar daar deins ik niet voor terug.'

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

mclaren silverstone groot brittannie 2024 oscar piastri
Piastri ziet een strijd met Verstappen om de zege wel zitten.

'Ik wil iedereen verslaan'

Op de Red Bull Ring deed hij een poging om Verstappen te pakken te krijgen, maar toen was de pace van de RB20 duidelijk beter en was Verstappen de McLaren-rijders te slim af. 'Ik wil iedereen verslaan', benadrukt Piastri. 'Max weet nog vrij weinig van mij, en dat kan voor mij voordelig zijn', zegt de jonge Australiër. Strijden met Verstappen was aan het begin van het seizoen nog een verre gedachte, maar is inmiddels al behoorlijk realistisch. Daar had McLaren niet op gerekend. 'We wilden het gat met Red Bull dichten, maar mikten op het eind van het seizoen', verklaart Piastri.

'Vooral in de langzame bochten hebben we veel terrein gewonnen. Red Bull heeft juist iets meer tegenwind, ze komen op langzamere circuits met veel kerbs en hobbels wat minder goed uit de verf', zegt hij. 'Op dit moment helpt het ons dat Pérez matig scoort. Max moet het in zijn eentje doen. Het helpt zeker dat we twee auto's voorin hebben. Dat biedt kansen en levert veel punten op.' Zeges pakken is McLaren echter nog niet gelukt, ondanks die kansen. Het moet strategisch beter, dat merkte Piastri in Silverstone ook.

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

Piastri vastbesloten om Verstappen te onttronen: 'Het helpt dat Pérez matig scoort'
Strategisch moeten er betere beslissingen gemaakt worden, weet ook Piastri.

Opmars te danken aan teamwork

Dat zijn dingen die de coureurs allemaal als feedback geven aan het team. 'Lando en ik leveren bruikbare feedback, want we willen namelijk al anderhalf jaar min of meer hetzelfde. Duizenden mensen gaan daarmee aan de slag, en daar ligt de sleutel', gaat Piastri verder. 'Er is momenteel geen circuit waarop we matig presteren. Vorig jaar moesten we het nog hebben van een aantal uitschieters zoals Qatar en Japan. Sinds drie maanden kunnen we ons overal meten met de top', zegt Piastri, die daarmee ook een waarschuwing naar Red Bull stuurt.

Piastri heeft de afgelopen weken goede punten gescoord en is Sergio Pérez voorbij in het kampioenschap. De Australiër staat nu vijfde met 124 punten. Carlos Sainz staat vierde met slechts 22 punten meer. Teamgenoot Norris staat momenteel tweede, maar heeft een grotere achterstand op Verstappen. McLaren moet in Hongarije acht punten meer scoren dan Ferrari om de Italiaanse renstal in te halen voor P2 in het constructeurskampioenschap.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws