McLaren calculeert Verstappen-factor in: 'Ik geloof dat we dan de titel pakken' Formule 1
Formule 1

McLaren calculeert Verstappen-factor in: 'Ik geloof dat we dan de titel pakken'

McLaren calculeert Verstappen-factor in: 'Ik geloof dat we dan de titel pakken'

De nummer twee in het constructeurskampioenschap is niet McLaren, maar Ferrari, maar toch neemt een titelstrijd tussen Red Bull Racing en nummer drie McLaren steeds serieuzere vormen aan. CEO Zak Brown kruipt niet in de underdogrol, maar probeert te berekenen hoe realistisch de kansen van McLaren op een eerste constructeurstitel sinds 1998(!) zijn.

In de 25 seizoenen sinds die laatste constructeurstitel pakte McLaren wel nog twee coureurstitels: in 1999 met Mika Häkkinen, en in 2008 met Lewis Hamilton. In beide seizoenen greep Ferrari echter de hoofdprijs in het teamkampioenschap. Dit jaar denkt Brown juist dat de beste kansen in het constructeurskampioenschap liggen. 'Je moet aannemen dat Max in de rest van het jaar bij iedere race eerste, tweede, of derde zal eindigen', zo onderschat Brown de wereldkampioen niet. 'Waarschijnlijk ook vaker eerste dan derde', voegt de Amerikaan toe.

Brown met rekenmachine

Die conclusie is vermoedelijk terecht: sinds het begin van 2021 - een periode waarin 78 Grands Prix verreden werden - eindigde Verstappen alleen in Monaco 2022 als derde, terwijl hij in diezelfde periode wel 52 Grand Prix-zeges pakte. Brown richt zijn pijlen dan ook vooral op het constructeurskampioenschap. 'Sergio (Pérez, red.) presteert niet goed, en dat biedt ons een kans.' Afgelopen weekend versloeg Verstappen nog beide McLaren-coureurs, maar liep het Britse team toch negen punten in door met beide coureurs te scoren.

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

max verstappen pole position imola 2024 mclaren oscar piastri lando norris 2
Verstappen staat er in het constructeurskampioenschap redelijk alleen voor.

'Ik geloof dat als we net zo hard blijven inlopen als tijdens de laatste zes races, dat we dan de titel pakken. Daar zijn we ons volledig van bewust.' In dit geval klopt de berekening niet: McLaren liep in zes weekenden tijd 37 punten in. Met twaalf weekenden nog voor de boeg zou de renstal dan 74 punten kunnen goedmaken, terwijl de achterstand nog 78 punten bedraagt. Opvallend genoeg liep Verstappen in diezelfde periode 31 punten uit op Lando Norris, die in deze zes weekenden maar vijf punten meer pakte dan Oscar Piastri en Lewis Hamilton.

Stella geprezen

Andrea Stella, begin 2023 aangesteld als teambaas, is de drijvende kracht achter de opmars van McLaren, benadrukt Brown. 'Bij Andrea draait het altijd om het komende weekend, de komende sessie, en de komende week. We weten dat we de titel kunnen pakken, maar dat is niet waar we de motivatie vandaan halen. Onze motivatie halen we eruit om elke sessie en elke week beter te worden, en dan komen de resultaten vanzelf wel.'

Brown maakt er geen geheim van dat er binnen het team wel over de wereldtitel gesproken wordt. 'Ik denk dat we dat allemaal doen. Ik denk dat we allemaal na Bahrein dachten: nou, dat was het kampioenschap dan. Dat blijkt inmiddels toch anders te liggen. 'Dit wordt episch. Mercedes heeft de snelheid nu ook te pakken, en Ferrari doet ook mee, want een paar races geleden won Charles Leclerc nog. Er zijn dus vier teams die in de tweede seizoenshelft allemaal races kunnen winnen. Dat is echt geweldig, al is het jammer dat het seizoen niet nu pas start', lacht Brown.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws