Power Rankings: Verstappen moet P1 afstaan aan Hamilton, moet zelf genoegen nemen met P2 Formule 1
Formule 1

Power Rankings: Verstappen moet P1 afstaan aan Hamilton, moet zelf genoegen nemen met P2

Power Rankings: Verstappen moet P1 afstaan aan Hamilton, moet zelf genoegen nemen met P2

De 'Power Rankings' van het raceweekend in de Verenigde Staten zijn binnen, en de winnaar komt misschien als een verrassing. Max Verstappen wist op sublieme manier het hoofd te bieden aan meerdere tegenslagen, maar zijn twee overwinningen bleken uiteindelijk niet genoeg te zijn voor de eerste plek in de Power Rankings van Formula1.com. De gediskwalificeerde Lewis Hamilton was volgens de jury de grootste uitblinker in Austin, en de Brit wist met twee tienden de score van Verstappen te verslaan.

Verstappen verscheen in Japan en Qatar nog bovenaan het lijstje van de jury, maar moest na de Grand Prix van de Verenigde Staten dus genoegen nemen met een tweede plek. Hamilton ging er, ondanks zijn diskwalificatie, dus wél met de hoogste beoordeling vandoor. 'Het eindresultaat zal nog wel even pijn doen,' benadrukte de jury, 'maar de prestaties die we dit weekend van Hamilton zagen waren net zo goed als voorheen, op het feit na dat de upgrades van Mercedes hem nu wél het zelfvertrouwen konden geven waar hij al heel het jaar naar zoekt.'

De diskwalificatie brengt men al snel terug naar de realiteit, maar volgens de jury verandert het weinig aan de kwaliteit van zijn prestaties. 'Over het algemeen was het een geweldig weekend, en zonder de diskwalificatie had hij tijdens de sprint- en de hoofdrace de tweede plek kunnen pakken.' Met een uitstekende 9,6 haalde de zevenvoudig wereldkampioen uiteindelijk niet de meest perfecte score binnen, maar het was net genoeg om er in de Power Rankings wél met P1 vandoor te gaan.

verstappen rb19 cota 2023
De top drie maakte het elkaar ook voor de Power Rankings moeilijk. (Foto: Red Bull Content Pool)

P2 moet pijn verzachten voor Verstappen

De prestatie van Verstappen was volgens de jury dus niet genoeg voor een derde overwinning in Austin, en dat had alles te maken met het mislopen van poleposition op vrijdag. 'Het enige wat je hem dit weekend kwalijk kan nemen is het verwijderde rondje tijdens de kwalificatie, waar hij door track limits poleposition aan zich voorbij zag gaan.' Volgens de jury liet de Nederlander op de baan verder niet blijken dat hij de titel al in handen had, en zat de strijdlust er nog altijd goed in. 'Hij was heerszuchtig op zaterdag, maar je kan zelfs zeggen dat hij op zondag nog beter was.' Toch was de 9,4 die hij van de jury kreeg niet genoeg voor de derde zege.

Lando Norris maakte met een keurige 8,6 de top drie van de Power Rankings compleet. De Brit kwam, met een beetje geluk, op de tweede plek terecht tijdens de race op zondag, en volgens de jury was dat een verdiend resultaat. 'De welverdiende derde plek werd uiteindelijk zelfs een nog betere tweede plek door de diskwalificatie van Hamilton, en uiteindelijk leverde zijn prestatie een vierde opeenvolgende podiumplek op voor Norris.' McLaren had dit resultaat volgens de jury niet aan zien komen, en een stabiele prestatie én het welverdiende podium waren voor de jury dan ook reden genoeg om hem de derde plek cadeau te doen.

Verrassende vierde plek voor Tsunoda

Tot slot kan Tsunoda rekenen op een verrassende vierde plek van de jury. De Japanner werd beloond met een uitstekende 8,4, die hem maar twee tienden onder het cijfer van Norris op de vierde plek zet. De AlphaTauri-coureur scoorde een aantal waardevolle punten voor zijn team, en dat was volgens de jury reden genoeg om hem te belonen met een hoge klassering. 'Het was weer een uitstekend weekend voor Tsunoda, waar hij vijf waardevolle punten scoorde voor zijn team. Na een lange lijst aan elfde plekken is het terecht dat Tsunoda zich misschien wel zorgen maakte over het scoren van punten.'

Power Rankings: Verstappen moet P1 afstaan aan Hamilton, moet zelf genoegen nemen met P2
Tsunoda wist vriend en vijand te verrassen met een indrukwekkende prestatie in Austin. (Foto: Red Bull Content Pool)

Toch wist de Japanner te verrassen, zelfs na een teleurstellende sprintrace op zaterdag. 'Hij liet op zondag zien uit wat voor racehout hij gesneden is, en ook zijn bandenmanagement en snelheid leverden hem een terechte achtste plek op tijdens de race.' Uiteindelijk leverde zijn 8,4 hem dus een vierde plek op, waarmee hij vier tienden boven Pierre Gasly terecht kwam. De Fransman wist met een 8,0 de top vijf van de Power Rankings compleet te maken.

Verstappen geeft leiding niet uit handen

Ondanks het mislopen van de eerste plek is er voor Verstappen nog geen reden tot paniek. De Nederlander ligt in het algemene klassement nog altijd aan de leiding, en met een gemiddelde van 9,2 lijkt het er niet op dat de concurrentie daar snel verandering in zal kunnen brengen. Hamilton wist een plek te winnen en deelt nu de tweede plek met Fernando Alonso, maar de 7,8 van de beide heren is mijlenver verwijderd van het uitstekende gemiddelde van Verstappen. Norris zit de twee heren echter op de hielen met een 7,7 gemiddeld, en Alexander Albon volgt vlak daarachter met een 7,6.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws