'Power Rankings': Verstappen oppermachtig en strategie maakt hét verschil voor Hamilton en Ricciardo Formule 1
Formule 1

'Power Rankings': Verstappen oppermachtig en strategie maakt hét verschil voor Hamilton en Ricciardo

'Power Rankings': Verstappen oppermachtig en strategie maakt hét verschil voor Hamilton en Ricciardo

De 'Power Rankings' van het raceweekend in Mexico zijn binnen. Max Verstappen wist met zijn overwinning in deze ranking eerste te worden. Lewis Hamilton, die met vijftien seconden achterstand op de Nederlander over de streep kwam, eindigde ook in deze statistiek op de tweede positie. De top drie wordt afgesloten door de coureur die zevende werd na mooie inhaalacties: Daniel Ricciardo. Valtteri Bottas komt op een verrassende vierde plek, nadat hij één punt wist te bemachtigen na een sterk weekend.

Na iedere Grand Prix presenteert de Formule 1 de 'Power Rankings'. Hierbij worden de meest recente prestaties van de coureurs beoordeeld door een vijfkoppige jury. Ook na de Grand Prix van Mexico is de balans weer opgemaakt door de jury. Hierbij wordt materiaal niet meegerekend, enkel vorm bepaalt je eindscore. De scores worden het gehele seizoen bijgehouden, zo komen we er aan het einde van het jaar achter welke coureur er nu echt het beste gepresteerd heeft.

Verstappen was 'bijna foutloos'

De dominantie van Verstappen lijkt dit jaar amper grenzen te kennen. De coureur van Red Bull Racing pakte pole op het Autódromo Hermanos Rodríguez en wist de eerste plek in de race vast te houden. De overwinning blijkt een bijzondere. 'Verstappen behaalde zijn recordbrekende veertiende overwinning van het seizoen in Mexico en volgens onze juryleden was hij bijna foutloos', is te lezen op Formula1.com.

De Nederlander was in geen enkele training het snelst. 'Maar verhoogde het tempo in de kwalificatie om de Mercedes-coureurs met drie tienden van een seconde te verslaan. Om 61 ronden te kunnen leiden, hield hij het tempo vast en zorgde hij goed voor de banden om er zo een éénstopper van te maken, om op die manier de Grand Prix op de zondag te domineren', luidt de rest van het commentaar van de jury. Voor zijn goede prestaties krijgt de coureur een 9,5.

Hamilton had verkeerde strategie, terwijl Ricciardo vloog op softs

Hamilton eindigde de race als tweede en staat op dezelfde plek in de 'Power Rankings'. 'Hij kwam net te kort voor de pole en de overwinning in Mexico-Stad. De zevenvoudig wereldkampioen stond bovenaan in Q1 en Q2, maar miste de poleposition door een motorprobleem waardoor hij genoegen moest nemen met de derde plaats op de grid. Beginnend op mediums, kon hij teamgenoot George Russell voorbij, maar kon niet strijden om de leiding. Uiteindelijk bezegelde Verstappen met zijn slimme gebruik van banden en zijn superieure tempo een comfortabele overwinning op de Brit op zondag.' De Mercedes-coureur krijgt een mooie 9,0 van de jury.

Achter hem staat Ricciardo in het lijstje. De Australiër kon eindelijk goede punten scoren en versloeg zijn teamgenoot dankzij een goede strategie. 'Ricciardo verdient de Driver of the Day-onderscheiding voor zijn aanval op plek zeven in Mexico. De Australiër kwalificeerde zich op een middelmatige elfde positie en leek op de drempel van punten te staan toen hij een indrukwekkende eerste stint aflegde op medium banden, waarbij hij na 44 ronden wisselde voor zachte compounds.'

Vanaf dat moment leek het alsof Ricciardo vleugels had. 'Hij schudde een straf van tien seconden van zich af, die hij kreeg voor een slecht getimede zet op Yuki Tsunoda, om vervolgens teamgenoot Lando Norris, Esteban Ocon en Valtteri Bottas te passeren en bovenaan het middenveld te komen', meldt de jury. Daarmee wist de coureur een 8,5 te behalen en sluit hij de top drie af.

Bottas kon in de kwalificatie verrassen

Bottas staat op een verrassende vierde plaats. 'Hij moest zondag misschien genoegen nemen met het laatste punt, maar zijn weekendprestatie ging niet aan de juryleden niet voorbij. De Fin kwalificeerde zich zaterdag als zesde om de Ferrari's te splitsen en zette zondag nauwelijks een voet verkeerd, toen een stint met harde banden zijn (lichte) ondergang bewees', luidt het commentaar van de jury. Het was een weekend waar de Alfa Romeo-coureur trots op kan zijn en hij krijgt dan ook een 8,3 en zit Ricciardo daarmee op de hielen.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws