Red Bull doet geen half werk: 'Newey heeft geen toegang meer tot de data' Formule 1
Formule 1

Red Bull doet geen half werk: 'Newey heeft geen toegang meer tot de data'

Red Bull doet geen half werk: 'Newey heeft geen toegang meer tot de data'

Adrian Newey vertrekt bij Red Bull Racing, maar was in Miami wel nog aanwezig op de pitmuur van het team, waardoor enige onduidelijkheid bestond: is de topontwerper nu nog betrokken bij het team of niet? Teambaas Christian Horner gaf duidelijkheid over de situatie.

Newey sloot in 2006 aan bij het team en was mede verantwoordelijk voor het ontwerp van de Red Bull-bolides die sindsdien goed waren voor dertien wereldtitels: zeven bij de coureurs, en zes bij de constructeurs. Het laatste meesterwerk van Newey, Pierre Waché, en de rest van het ontwerpteam heeft het Oostenrijkse team vooralsnog aan de eerste plek in beide kampioenschappen geholpen. Newey kondigde zijn vertrek echter aan voor het weekend in Miami.

Hoewel de 65-jarige Brit aangaf vooral toe te zijn aan rust, liet hij manager Eddie Jordan wel onderhandelen, en met succes: de Ier kreeg het voor elkaar dat Newey na het eerste kwartaal van 2025 aan de slag mag bij een ander team. In combinatie met zijn gardening leave betekent dit wel dat hij per direct niet meer bij het raceteam en de ontwikkeling van de auto betrokken is. 'De focus van Adrian ligt nu echt op de RB17', zegt Horner in een interview met PlanetF1. Daarmee wordt verwezen naar de hypercar die Newey ontwerpt. Newey werkt tot de zomer nog aan dit project.

Newey wel nog in Miami aanwezig

Horner geeft ook aan dat de rol van Newey bij het Formule 1-team zelf zo goed als uitgespeeld is. 'Hij zat niet bij de teamvergaderingen dit weekend, alleen bij de vergadering over de strategie voor de race. Hij heeft geen toegang meer tot enige data, ook niet tot tekenmaterialen, en zijn focus zal vanaf nu alleen nog op de RB17 liggen. Hij zal af en toe wel nog bij races aanwezig zijn, vooral waar RB17-klanten aanwezig zijn', meldt de teambaas.

Dat Newey nu mogelijk naar een concurrent kan gaan, is iets waar Horner mee kan leven. 'Ik denk dat hij eerst wat tijd buiten de Formule 1 gaat pakken, en op 65-jarige leeftijd kun je hem dat niet kwalijk nemen. Dat heeft hij ook verdiend. Hij heeft het verdiend om een pauze te pakken, en wat hij daarna gaat doen, is zijn keuze.'

Meediscussiëren? Klik hier om je te registreren.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws