Red Bull moet zich bij wedstrijdleiding verantwoorden na Haas-protest Formule 1
Formule 1

Red Bull moet zich bij wedstrijdleiding verantwoorden na Haas-protest

Red Bull moet zich bij wedstrijdleiding verantwoorden na Haas-protest

Red Bull Racing is een van de teams die zich aanstaande woensdag om 15:00 uur virtueel moeten melden bij de wedstrijdleiding. Haas maakte afgelopen weekend bekend een right of review te hebben aangevraagd, waarna drie teams ter verantwoording worden geroepen na het mogelijk overschrijden van de baanlimieten.

In de Grand Prix van de Verenigde Staten ging het na afloop vooral over de diskwalificaties van Lewis Hamilton en Charles Leclerc, maar al snel werd duidelijk uit de onboardbeelden dat verschillende coureurs bewust het circuit hadden afgesneden in bocht zes, waarvan bekend was dat de FIA geen vaste camera had die de track limits betrouwbaar in de gaten kon houden.

Haas hoopt alsnog punten te pakken in thuisrace

Haas maakte zich boos over het feit dat de coureurs bewust de regels overtraden, en diende een protest in met 28 pagina's aan fotomateriaal, waarop duidelijk te zien is dat Sergio Pérez, Lance Stroll, Alexander Albon, en Logan Sargeant herhaaldelijk ver buiten de witte lijnen terechtkwamen. Op basis van de foto's lijdt het geen twijfel dat het viertal coureurs de baanlimieten overschreed.

Het protest van Haas lijkt zeer serieus genomen te worden. Werkgevers Red Bull, Aston Martin en Williams moeten zich nu in een videogesprek bij de stewards uit Austin melden. Bij die call zal ook Haas aanwezig zijn. Haas richtte zich in haar onderzoek vooral op de coureurs voor Nico Hülkenberg en Kevin Magnussen. Podiumklanten Max Verstappen, Lando Norris, en Carlos Sainz zullen voorlopig niet voor hun plekjes hoeven te vrezen.

Mogelijke gevolgen

Op basis van het beeldmateriaal dat Haas leverde, zouden de vier onderzochte coureurs nog zware straffen kunnen gaan ontvangen, omdat ze ronde na ronde bewust het circuit afsneden in Austin. Sergio Pérez reed het vaakste buiten de witte lijnen en zou, mits schuldig bevonden, nog achttien straffen van vijf seconden kunnen krijgen, in totaal goed voor 90 seconden straf. Stroll mag voor 80 seconden straf vrezen, Albon voor 75 seconden, en Sargeant voor vijftien seconden.

Potentiële nieuwe uitslag

Er eindigden slechts twaalf coureurs in dezelfde ronde na de diskwalificaties van Hamilton en Leclerc, en dus zouden twee van de bovenstaande coureurs alsnog punten kunnen behouden. Albon valt terug naar P12, en Stroll zou als elfde eindigen. Pérez komt met anderhalve minuut straf op de tiende plek uit, in plaats van de vierde positie, terwijl Sargeant ondanks zijn straffen zou opschuiven naar de negende plek.

1. Max Verstappen

2. Lando Norris

3. Carlos Sainz

4. George Russell (+1 plek)

5. Pierre Gasly (+1)

6. Yuki Tsunoda (+2)

7. Nico Hülkenberg (+4)

8. Valtteri Bottas (+4)

9. Logan Sargeant (+1)

10. Sergio Pérez (-6)

Gevolgen voor de constructeurs

Voorin zouden de gevolgen beperkt zijn. Pérez zou elf punten inleveren, maar dan alsnog 21 punten voorsprong houden op Hamilton in het kampioenschap, terwijl Mercedes en Alpine met George Russell en Pierre Gasly twee punten extra kunnen pakken. De grote gevolgen zijn vooral bij Haas en de drie concurrenten te zien. Hülkenberg zou Haas zes punten extra kunnen bezorgen, terwijl AlphaTauri met Yuki Tsunoda vier punten kan winnen. Alfa Romeo zou ook vier punten winnen, terwijl Williams een punt inlevert. Dat zou de volgende stand opleveren aan de onderkant van het constructeurskampioenschap.

7. Williams - 27 punten (-1 punt)

8. AlphaTauri - 25 punten (+4)

9. Alfa Romeo - 20 punten (+4)

10. Haas - 18 punten (+6)

Haas zou dus laatste blijven staan in het constructeurskampioenschap, maar wel het gat op de andere teams dichten, terwijl Williams het meeste zou verliezen met deze wijziging. AlphaTauri zou dus vermoedelijk niet ontevreden zijn als dit inderdaad het nieuwe resultaat zou worden.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws