Haas legt bom onder GP in Austin met nieuw protest, uitslag kan volledig veranderen Formule 1
Formule 1

Haas legt bom onder GP in Austin met nieuw protest, uitslag kan volledig veranderen

Haas legt bom onder GP in Austin met nieuw protest, uitslag kan volledig veranderen

Alsof er na de Grand Prix van de Verenigde Staten nog niet genoeg gesproken werd over diskwalificaties en tijdstraffen, heeft Haas nog maar voor een nieuwe twist gezorgd door het resultaat van de race in Austin aan te vechten. Het gaat hierbij niet om de slijtage aan de plank, waarvoor Lewis Hamilton en Charles Leclerc gediskwalificeerd werden, maar voor het afsnijden van het circuit.

Net als in Oostenrijk en Qatar ging het veelvuldig over de track limits in Texas, al bleek achteraf dat de coureurs niet op alle punten gecontroleerd konden worden vanwege de positionering van de camera's. Zo gaf Lando Norris later aan dat hij bewust de baanlimieten overschreed op punten waarvan hij wist dat de FIA het niet kon bestraffen, en volgens de 23-jarige Brit maakten ook Max Verstappen en Sergio Pérez misbruik hiervan.

Op de onboardbeelden van F1TV is echter overduidelijk dat de coureurs bocht zes met regelmaat afstaken. Zo is onder meer hier goed te zien dat Sergio Pérez ver buiten het asfalt zit met vier wielen. De Mexicaan werd in Qatar ook al drie keer bestraft door de wedstrijdleiding, maar kreeg in de Verenigde Staten geen straf. Als de uitslag opnieuw onder handen genomen wordt, zou de Mexicaan het grootste slachtoffer kunnen worden.

Haas maakt serieus werk van thuisrace

Haas draagt de onboardbeelden als nieuw bewijs aan, en heeft volgens het Duitse Auto Motor und Sport op vrijdag 3 november een right of review aangevraagd. Dat is mogelijk als er sprake is van nieuw bewijsmateriaal. De FIA gaf eerder zelf nog aan dat het tijdens de race geen toegang had tot alle onboardbeelden, en die zijn inmiddels wel vrij toegankelijk. Advocaten van de FIA buigen zich in de komende dagen over de zaak.

Er werden tijdens de Grand Prix van de Verenigde Staten 'slechts' 35 overtredingen genoteerd, maar daarbij was bocht zes niet inbegrepen. Eerder wist een medewerken van Alpine al op basis van onboardbeelden te melden dat Pérez maar liefst 21 keer zichtbaar bocht zes had afgesneden, en ook andere coureurs maakten zich hier schuldig aan. Het euvel is in Mexico ook al besproken bij een bijeenkomst van de teammanagers, waarbij Niels Wittich, de race director van de FIA, bevestigde dat het vaste camerastandpunt in bocht zes onvoldoende was om straffen uit te kunnen delen.

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

Haas legt bom onder GP in Austin met nieuw protest, uitslag kan volledig veranderen
Haas hoopt een grote slag te kunnen slaan met Nico Hülkenberg

Haas verzamelde vervolgens alle data, en leverde een document van 28 pagina's af bij de FIA met foto's. Veelpleger Alexander Albon zou op basis van de foto's nog eens vijftien(!) straffen van vijf seconden kunnen krijgen, naast de straf die hij sowieso al ontving. Ook Logan Sargeant zou zijn drie keer bestraft kunnen worden, maar daarbij alsnog kunnen opschuiven naar de negende plek, in plaats van de tiende positie.

Op basis van fotomateriaal van Haas zou Pérez 22 keer de regels overtreden hebben, en daarvoor achttien(!) keer een straf van vijf seconden moeten krijgen, in totaal dus negentig seconden. Ook Lance Stroll behoorde tot de veelplegers, met mogelijk zestien straffen extra. Niet geheel verrassend zou Haas kunnen profiteren als het team haar gelijk krijgt. Nico Hülkenberg zou opschuiven van de elfde naar de zevende plek, terwijl George Russell, Pierre Gasly, Yuki Tsunoda, en Valtteri Bottas ook een plekje kunnen winnen.

Mogelijke nieuwe uitslag

1. Max Verstappen

2. Lando Norris

3. Carlos Sainz

4. George Russell (+1)

5. Pierre Gasly (+1)

6. Yuki Tsunoda (+2)

7. Nico Hülkenberg (+4)

8. Valtteri Bottas (+4)

9. Logan Sargeant (+1)

10. Sergio Pérez (-6)

Strijd in de achterhoede

Slechts twaalf coureurs eindigden in dezelfde ronde, waardoor de veelplegers niet verder kunnen terugvallen. Deze zaak zou Haas, momenteel hekkensluiter in het constructeurskampioenschap, zes punten kunnen opleveren. AlphaTauri zou twee punten winst pakken, en Alfa Romeo vier punten winst. Haas zou dan alsnog laatste staan met achttien punten, maar AlphaTauri (eveneens achttien) en Alfa Romeo (twintig) zouden dan in zicht komen, terwijl Williams vanwege het wegvallen van Albon naar 27 punten zou kunnen zakken.

Verstappen kan dit weekend in Brazilië zijn zeventiende zege van het seizoen pakken. Ook wedden op F1? Registreer nu bij JACKS en ontvang 60 euro aan free bets! Als je verantwoord speelt, houd je het leuk. Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 18+

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws