Kevin Magnussen

Kevin Magnussen, geboren in Denemarken, rijdt sinds 2014 in de koningsklasse van de autosport. Magnussen staat bekend als een groot talent, dat houdt van aanvallend rijden. Hij gooide hoge ogen door bij zijn debuutrace voor McLaren tweede te worden. Sinds 2017 rijdt de Deen voor het Amerikaanse Haas.

Op weg naar de F1

Kevin Magnussen begint zijn carrière in de karts, maar presteert daar zo goed dat hij al snel overstapt naar andere autosport klassen. De volgende stop voor hem is de Deense Formule Ford. Dit kampioenschap weet hij te winnen, door maar liefst elf overwinningen te behalen. Het volgende jaar, in 2009, stapt Kevin over naar de Formule Renault 2.0. Hier dingt hij mee voor twee kampioenschappen, namelijk de NEC (Northern European Cup) en de Eurocup. Bij de laatste eindigt Kevin als zevende in het klassement en in de NEC, na het behalen van één overwinning, als tweede. Ook wordt Magnussen in de NEC uitgeroepen tot nieuwkomer van het jaar.In 2010 lukt het de in Roskilde geboren coureur om een plaats te vinden in het Duitse Formule 3 kampioenschap. Kevin Magnussen wordt uiteindelijk derde en weet veel indruk te maken; hij wordt opgenomen in het ‘’McLaren Young Driver Program’’. Ook het volgende jaar rijdt Kevin in de Formule 3, alleen nu voor het Britse kampioenschap. Dit jaar gaat het nog beter en eindigt hij als tweede in het klassement. De volgende uitdaging is de Formule 3.5. In zijn eerste seizoen wordt hij, met één overwinning op zijn naam, zevende. Het jaar erop stapt Kevin over naar een ander team en weet uiteindelijk het kampioenschap te winnen. Dit levert hem een testrit in de Formule 1 op bij McLaren.

Magistraal debuut

In 2014 mag Kevin Magnussen dan eindelijk meedoen in de Formule 1, voor het team van McLaren. De eerste race in Australië is voor Magnussen direct het hoogtepunt van het seizoen: hij finisht als derde, maar wordt uiteindelijk tweede, omdat Daniel Ricciardo wordt gediskwalificeerd. Magnussen eindigt zijn debuutseizoen als elfde in het kampioenschap. Een jaar later wordt Kevin vervangen door Fernando Alonso, en wordt hij test- en reserverijder bij het Britse team. In 2016 is er weer plek voor de Deen op de grid, wanneer hij Pastor Maldonado vervangt bij Renault. Het wordt uiteindelijk een lastig seizoen voor Magnussen, waarin hij het maximale uit zijn materiaal probeert te halen, maar toch als dertiende in het kampioenschap eindigt.

Amerikaans avontuur

In 2017 maakt Kevin Magnussen de overstap naar Haas. Hier wordt hij de teamgenoot van de Zwitser Romain Grosjean. In het tweede seizoen van de Amerikaanse renstal blijkt de bolide niet competitief te zijn en eindigt Kevin als veertiende in het kampioenschap, een plaats achter zijn teamgenoot. Na dit teleurstellende jaar hebben de Amerikanen in 2018 aanzienlijke verbeteringen doorgevoerd in de bolide; Kevin Magnussen verzekert zich met 56 punten van de negende plek in het klassement. Dit ondanks zijn gedurfde inhaalacties en aanvaringen met andere coureurs op de baan, waaronder zijn teamgenoot Romain Grosjean. Door de verdiensten van Kevin wordt het team vierde in het constructeurskampioenschap. Het jaar 2019 begint voor Magnussen teleurstellend; van de tien races weet hij de auto maar twee keer in de punten te rijden. Kevin Magnussen kun je een echte ‘racer’ noemen: het maakt de Deen niet uit waar hij start op de grid, hij zal altijd proberen het beste eruit te halen, en hij is daarbij  niet vies van riskante inhaalacties.

Overzicht Formule 1-carrière Magnussen

Jaar Team(s) Overwinningen Punten Eindstand WK
2014 McLaren Mercedes 0 55 11
2016 Renault 0 7 16
2017 Haas F1 0 19 14
2018 Haas F1 0 56 9
2019 Haas F1 0 20 16

Kevin Magnussen nieuws