Update III | Straffen bekend na protest Aston Martin: Sainz zakt naar P6, Hamilton naar P8 Formule 1
Formule 1

Update III | Straffen bekend na protest Aston Martin: Sainz zakt naar P6, Hamilton naar P8

Update III | Straffen bekend na protest Aston Martin: Sainz zakt naar P6, Hamilton naar P8

Aston Martin is het niet eens met de uitslag van de Grand Prix van Oostenrijk en heeft daarom protest aangetekend bij de wedstrijdleiding. Dat zou te maken hebben met de track limits, waar volgens het team niet altijd even consequent op is gehandeld. De Britse renstal is van mening dat er meer straffen uitgedeeld hadden moeten worden voor het overschrijden van de witte lijnen.

Met dit protest zorgt Aston Martin ervoor dat de wedstrijdleiding nu meer dan honderd ongeldige ronden opnieuw moet gaan beoordelen. 'Het protest stelt dat een aantal auto's niet is bestraft voor het overtreden van artikel 33.3 van de Sporting Regulations', zo staat in het uitgebrachte document van de FIA. Een vertegenwoordiger van Aston Martin moet zich om 18.30 uur Nederlandse tijd melden bij de stewards.

Update 19:41u (03/07) | Uitslag niet zeker na protest Aston Martin: FIA bekijkt 1200 mogelijke overtredingen

De FIA komt met tekst en uitleg nadat Aston Martin een protest heeft ingediend tegen de uitslag van de Grand Prix van Oostenrijk. Tijdens deze race heeft de wedstrijdleiding verschillende straffen uitgedeeld als gevolg van track limits, maar volgens de Britse renstal zijn er meer coureurs die bestraft hadden moeten worden. Daarom zal er opnieuw gekeken moeten worden naar de ronden waarin dit het geval was.

Hier zal nog enige tijd overheen gaan, zo laat de FIA weten. Tijdens de race moest er namelijk 1200 keer worden gekeken naar mogelijke overtredingen van de baanlimieten. 'Voordat er een protest tegen het resultaat kwam, waren we al begonnen met een volledig onderzoek naar de overtredingen van de baanlimieten, dat nog gaande is. De resultaten zullen worden bijgewerkt zodra de beoordeling van de overtredingen die niet tijdens de race konden worden beoordeeld, is afgerond', besluit de FIA.

Verder kwam de FIA ook nog met een aanbeveling voor de organisatie van de Oostenrijkse Grand Prix. Zo zouden er grindbakken kunnen worden geplaatst bij het uitkomen van bocht 9 en bocht 10, om te voorkomen dat rijders daar over de baanlimieten heengaan. Deze aanbeveling is al eens eerder gedaan bij de organisator. Wanneer de FIA met meer duidelijkheid komt over de uitslag van de race, heeft de internationale federatie niet bekendgemaakt.

Update II 21:03u (03/07) | Verstappen, Leclerc en Pérez lijken straf te ontlopen na protest Aston Martin

Max Verstappen, Charles Leclerc en Sergio Pérez lijken veilig te zijn na het protest van Aston Martin over de uitslag van de Grand Prix van Oostenrijk. De FIA heeft zo'n 1200 mogelijke overtredingen geconstateerd die moeten worden bekeken, waaronder die van track limits, en dat is tijdens de race niet gelukt. Volgens Aston Martin zijn er coureurs geweest die geen straf hebben gekregen, nadat zij wel meerdere keren over de witte streep zijn gegaan.

Niet alle 1200 gevallen zullen worden gecontroleerd door de FIA, maar wel de gevallen waarbij coureurs een grote kans hebben om straf op te lopen, nadat ze eerder ook al dezelfde overtredingen hebben gemaakt. Elk geval zal individueel worden bekeken door de wedstrijdleiding en dat duurt drie tot tien seconden per geval. Soms kan dat zelfs langer duren, waardoor het proces enige tijd in beslag zal nemen.

Mogelijk is er wel goed nieuws voor de top drie, bestaande uit Verstappen, Leclerc en Pérez. Volgens de huidige informatie van Motorsport-Total.com blijven deze posities ongewijzigd. Daarmee zal Verstappen zijn overwinning gewoon kunnen behouden. Wel is het goed mogelijk dat er in de top tien de nodige verschuivingen zullen plaatsvinden als er alsnog tijdstraffen worden uitgedeeld op basis van de beelden.

Update III 21:41u (03/07) | Straffen bekend na protest Aston Martin: Sainz zakt naar P6, Hamilton naar P8

Verschillende coureurs hebben toch nog een straf gekregen na de Grand Prix van Oostenrijk, zo heeft de wedstrijdleiding naar buiten gebracht. Dit gebeurde na een protest van Aston Martin over de uitslag van de race. Het Britse team vond dat de stewards niet eerlijk hadden gehandeld bij het uitdelen van straffen voor het overschrijden van de baanlimieten. Daar is inmiddels verandering in gebracht.

Esteban Ocon heeft met 30 seconden de grootste straf aan zijn broek gekregen, gevolgd door Nyck de Vries met een penalty van 15 seconden. Carlos Sainz, Lewis Hamilton, Pierre Gasly, Alexander Albon en Logan Sargeant kregen allen 10 seconden straf. Yuki Tsunoda kreeg er ook nog eens 5 seconden bij. Hierdoor is duidelijk dat Sainz terugzakt naar de zesde plaats en dat Norris stijgt naar plek vier. Hamilton valt terug naar P8 achter George Russell en Gasly naar de tiende positie achter Lance Stroll.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws