Update V | Aston Martin niet in hoger beroep, Vettel officieel gediskwalificeerd Formule 1
Formule 1

Update V | Aston Martin niet in hoger beroep, Vettel officieel gediskwalificeerd

Update V | Aston Martin niet in hoger beroep, Vettel officieel gediskwalificeerd

Sebastian Vettel verliest mogelijk de tweede plek die hij heeft weten te pakken tijdens de Grand Prix van Hongarije. Volgens gerenommeerd Formule 1-journalist Chris Medland is er een tekort van exact één liter aan brandstof geconstateerd in de Aston Martin AMR21 van de Duitser.

De viervoudig wereldkampioen moest zijn auto aan het einde van de race parkeren naast de baan. Vermoedelijk heeft het stilzetten van de auto te maken met het tekort aan brandstof. De coureurs mogen niet eindigen met een tekort aan brandstof. Ook moeten de teams vervolgens een sample afgeven bij de wedstrijdleiding van het brandstof om te zien of er niet is valsgespeeld. Gezien het tekort aan brandstof, lonkt er een straf.

Wat voor straf dit kan zijn voor Vettel, is nog onbekend. Het lijkt er echter op dat een diskwalificatie erin zit voor de Duitser. Desondanks zal het gevolgen hebben voor de posities waarop de coureurs hun race in Hongarije eindigden als er inderdaad een straf zal komen voor één van de of beide coureurs. Vettel kwam als tweede over de lijn.

Update 22.05u (01/08) | Vettel gediskwalificeerd van GP Hongarije, Hamilton en Sainz naar P2 en P3

Sebastian Vettel is gediskwalificeerd van de Grand Prix van Hongarije, zo meldt de FIA na afloop van de race. De Aston Martin-rijder lag op de tweede plaats, maar gaat nu naar huis met nul punten. Lewis Hamilton wordt nu tweede en Carlos Sainz gaat naar P3.

De viervoudig wereldkampioen werd na een poging van het team om meer brandstof uit de tank te halen, alsnog gediskwalificeerd. Teams zijn verplicht om per bolide een liter brandstof over te houden na een race, wat bij Vettel dus niet is gelukt.

Hamilton stijgt naar de tweede plaats, wat hem drie extra punten oplevert in het wereldkampioenschap. Ook Max Verstappen krijgt er een puntje bij, waardoor zijn Britse rivaal twee punten uitloopt. Sainz is uren na de race dus alsnog podiumwinnaar in Hongarije.

Update II 07.25u (02/08) | Aston Martin in beroep tegen diskwalificatie Vettel, voorlopig nog P2

Zoals eerder al naar buiten werd geschemerd gaat Aston Martin in beroep tegen de diskwalificatie van Sebastian Vettel in Hongarije. De renstal heeft naar eigen zeggen nog bijna twee liter aan brandstof uit de tank van de viervoudig wereldkampioen kunnen halen, wat betekent dat de P2-finish mogelijk hersteld wordt. Zolang het beroep nog loopt, staat Vettel nog tweede in de uitslag.

'Ik kan bevestigen dat we van plan zijn een protest in te dienen', zegt teambaas Otmar Szafnauer bij Motorsport Total. Na afloop van de Hongaarse Grand Prix was een diskwalificatie urenlang onzeker, monteurs waren tegelijkertijd bezig om extra brandstof uit de tank van Vettel te halen. Uiteindelijk besloot de FIA om de Duitser te diskwalificeren. 'Zodra we meer weten en kunnen zeggen of er een basis voor is, dienen we dat protest in. Stel we vinden er geen grond voor, dan protesteren we niet.'

Aston Martin heeft 96 uur de tijd om te protesteren. Als deze tijd verstrijkt, staat de einduitslag van de race vast. Szafnauer weet zo goed als zeker dat er genoeg brandstof over is om de FIA-test te doorstaan en de P2-finish van Vettel terug te zetten. 'Volgens onze berekeningen moet er nog 1,44 liter benzine uit de tank gehaald kunnen worden, en dat is nadat er al 300 milliliter is meegenomen door de FIA', weet Szafnauer.

Wil je ook reageren op dit artikel? Registreer je hier.

Update III 19.24u (09/08) | FIA zet streep door verzoek Aston Martin om diskwalificatie Vettel te herzien

De FIA voelt er weinig voor om terug te komen op de beslissing Sebastian Vettel te diskwalificeren uit de Grand Prix van Hongarije. De stewards streepten Vettel uit de uitslag nadat was gebleken dat zijn Aston Martin niet de benodigde liter brandstof kon laten zien. Aston Martin maakte daarna gebruik van haar recht om de beslissing van de stewards te herzien, maar ook na meer bewijsmateriaal te hebben getoond aan de FIA blijft het oordeel ongewijzigd.

De FIA staat gedupeerde partijen, zoals in dit geval het Formule 1-team Aston Martin, toe om een aanvraag te doen terug te komen op het aanvankelijke oordeel. Het getroffen team moet dan wel in staat zijn om 'nieuw, significant en relevant' bewijsmateriaal te tonen dat haar zaak ondersteunt om de straf (de diskwalificatie van Vettel, red.) teniet te doen. Teambaas Otmar Szafnauer meldde aanvankelijk dat dit geen probleem was voor Aston Martin, daar in de data te zien was dat er nog 1,44 liter in de tank moest zitten. Vanwege een kapotte brandstofpomp kwam er echter niet meer dan 0,3 liter uit.

Uit een nieuwe analyse van Aston Martin blijkt dat de aangegeven 1,44 liter toch niet aanwezig was in de brandstoftank. De stewards waren er na de gebruikelijke inspectie na afloop van de race vanuit gegaan dat er niet voldoende brandstof was in de tank, en daar hebben zij nu bevestiging van gekregen. Aston Martin concludeert na onderzoek dat er gedurende race brandstof verloren is gegaan, al is niet duidelijk hoe en waar dit is gebeurd. Vermoedelijk gaat het om een klein lek in de tank dat ontstaan was in een van de drukkleppen. Op grond van deze nieuwe bevindingen kan de FIA het verzoek van Aston Martin om de beslissing te herzien alleen maar afwijzen.

Technisch gezien kan Aston Martin nog in beroep gaan tegen de uitspraak van de FIA. In het betreffende document op de website van de FIA wordt aangegeven dat de Britse renstal wijst op vergelijkbare situaties in het verleden waarbij getroffen teams alsnog vrijuit gingen ondanks niet de benodigde één liter brandstof te kunnen tonen na de race. Het is nog niet duidelijk of Aston Martin daadwerkelijk in beroep zal gaan.

Update IV 09.30u (10/08) | Aston Martin overweegt hoger beroep na FIA-uitspraak

Otmar Szafnauer is niet tevreden met het feit dat de FIA het protest van Aston Martin heeft afgewezen. Na gediskwalificeerd te worden van de Grand Prix van Hongarije met de enige nog rijdende bolide besloot de Britse renstal een protest aan te tekenen. Er werd niet voldoende brandstof in de tank aangetroffen en het team kon verklaren waar dat aan lag, maar de FIA vond het niet overtuigend. Nu overweegt het team om in hoger beroep te gaan.

'Wij hadden het gevoel dat het bewijs dat wij presenteerden relevant was en aan de FIA demonstreerde dat de diskwalificatie teruggedraaid had moeten worden', stelde de Roemeen na bekendmaking van het vonnis in gesprek met Sky Sports. Dit perspectief deelde de FIA niet met het team, en dat vindt de teambaas spijtig: 'Ondanks dat aan de kwaliteit van ons bewijsmateriaal niet getwijfeld werd, heeft Vettels diskwalificatie stand gehouden op basis van dat het bewijsmateriaal niet 'relevant' was.'

'Dat is teleurstellend en wij overwegen nu onze positie met betrekking tot het volledige bezwaar proces', concludeert de Aston Martin-teambaas. Wellicht is met de uitspraak van de FIA de zaak dus niet afgedaan. Niet geheel onlogisch, door het mislopen van de punten zou Aston Martin namelijk naar de zevende plek in het wereldkampioenschap zakken. De eindklassering van Vettel was immers goed voor achttien punten, een flinke hap aan punten voor middenveldteams.

Update V 14.55u (12/08) | Aston Martin niet in hoger beroep, Vettel officieel gediskwalificeerd

Aston Martin ziet af van een hoger beroep tegen de FIA. Nadat het veiligheidsorgaan van de Formule 1 het protest van de renstal afwees, twijfelde het team van Sebastian Vettel om in hoger beroep te gaan. In een officieel statement zegt Aston Martin dit toch niet te doen, waardoor Vettel officieel gediskwalificeerd blijft van de Grand Prix van Hongarije.

Nadat duidelijk werd dat Vettel gediskwalificeerd werd omdat er te weinig brandstof uit zijn bolide gehaald kon worden in Hongarije, diende Aston Martin een protest in. Enkele dagen later wees de FIA dit protest af, waarna de renstal nog in hoger beroep wilde gaan. Hier zien ze nu van af, waardoor de zaak nu gesloten is en Vettel zijn P2-finish in de Hongaarse Grand Prix definitief verliest.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws