Otmar Szafnauer

Otmar Szafnauer is actief in de Formule 1 als teambaas bij Racing Point. Voorheen heeft hij in de autosport verschillende technische rollen bekleed. Vanaf 2021 zette Szafnauer zijn carrière voort als teambaas van het door Lawrence Stroll omgedoopte Aston Martin F1 Team.

Otmar Szafnauer wordt op slechts 22-jarige leeftijd aangenomen bij Ford als directeur van het programmabeheer, maar hij komt in deze periode ook in aanraking met het racen en de autosport afdeling van Ford lonkt naar Otmar. Deze twee elementen van zijn functie weet Szafnauer te combineren middels een balanceeract. 

Formule racen

In 1991 staat Otmar Szafnauer aan de start van Formule Ford races terwijl hij ook functioneert in zijn zakelijke positie binnen Ford. In de racerij is de geboren Roemeen wellicht niet zo succesvol als gehoopt, maar de passie voor de autosport blijft onverminderd. In 1998 grijpt Szafnauer de kans aan om een zakelijke functie met autosport te verbinden en Szafnauer wordt dan aangenomen als directeur van bedrijfsvoering in het pas gevormde BAR team in de Formule 1. 

In 2001 klopt Otmar aan bij een andere renstal, namelijk Honda. Hier is hij vice president van ontwikkelingen in het team. Na zeven jaar trouwe dienst verlaat Otmar Honda in 2008 om voor zichzelf te beginnen. Szafnauer richt Soft Pauer op en brengt een app uit voor de IPhone in 2009, waarmee live de data van GPs en coureurs kan worden bekeken. 

Racing Point

In 2009 solliciteert Otmar Szafnauer voor de baan die hij in 2020 nog steeds vervult. In dat jaar wordt Szafnauer bij het nog jonge Force India, nu Racing Point, aangenomen als teambaas. Sindsdien heeft het Britse team zich geleidelijk opgewerkt naar de subtop van de Formule 1, met als beste klassering de vierde eindpositie in 2017. 

Aston Martin

Na enkele succesvolle jaren onder de naam Force India en Racing Point zal de Roemeen vanaf 2021 aantreden in het donkergroen. De Britse renstal werd opgekocht door multimiljardair Stroll, die het omtoverde tot Aston Martin F1 Team. Szafnauer overleefde de herstructurering en bleef werkzaam voor het team.

Otmar Szafnauer nieuws