Sebastian Vettel

Mocht je in het afgelopen decennium Formule 1 gekeken hebben dan zal dit één van de bekendste namen zijn: Sebastian Vettel. De Duitser wist maar liefst viermaal wereldkampioen te worden op rij met Red Bull Racing en Sebastian Vettel mag dan ook gezien worden als een van de beste coureurs van de huidige grid. Met 52 overwinningen en maar liefst 111 behaalde podia, kan niemand om zijn klasse heen. 


Vettel werd geboren op 3 juli 1987, te Heppenheim. Als kind werd hij gedreven door 'de drie Michaels': Michael Schumacher, Michael Jordan en Michael Jackson. Vettel wilde van jongs af aan zanger worden, net zoals Michael Jackson maar realiseerde zich dat hij daar de stem niet voor had. Seb begon al met karten toen hij drie en een half jaar oud was en deed mee aan kampioenschappen vanaf zijn achtste. Op elfjarige leeftijd werd hij opgepikt door de Red Bull-scouts en belandde in het Red Bull Junior Team.

Vettel blijft verbazen 

In 2001 won hij de Junior Monaco Kart Cup, om in 2003 te promoveren naar de open-wheel cars. Een jaar later wist hij de Duitse Formula BMW op zijn naam te schrijven, met liefst achttien overwinningen in twintig races. In 2007 ging Vettel aan de leiding in de Formula Renault 3.5 Series, toen hij door BMW Sauber werd gevraagd om Robert Kubica te vervangen. In de Grand Prix van de Verenigde Staten werd hij achtste. Daarmee werd hij de jongste coureur ooit die punten wist te scoren in de Formule 1 (19 jaar en 349 dagen). Inmiddels staat dit record op naam van Max Verstappen

Op de laatste juli-dag van 2007 kreeg de Duitser te horen dat hij in 2008 verzekerd zou zijn van een stoeltje bij Toro Rosso. In dat jaar werd hij de jongste coureur ooit die een overwinning wist te behalen: de Grand Prix van Italië. Daarbij verbrak hij het record van Fernando Alonso. Vanuit Toro Rosso stroomde Vettel door naar Red Bull, waarbij hij in 2009 David Coulthard verving. Die overstap bleek later zéér succesvol te zijn. 

Vier wereldtitels in vier jaar

Na een redelijk debuutjaar werd Vettel in 2010 de jongste wereldkampioen ooit in de Formule 1. Met teamgenoot Mark Webber werd bovendien het constructeurskampioenschap veiliggesteld. Met de Renault-motor bleek Red Bull Racing onverslaanbaar, want ook in de drie daaropvolgende jaren werd de wereldtitel behaald. De Red Bull bleek in 2014 echter niet meer competitief en dat bleek ook direct het einde voor de samenwerking tussen Red Bull en de Duitse coureur. 

Twijfels bij Ferrari

Vanaf 2015 staat Vettel onder contract bij Ferrari. Absolute successen kende hij daar nog niet, alhoewel hij in vier jaar dertien Grands Prix wist te winnen. Ter vergelijking: in zijn laatste succesvolle Red Bull-seizoen pakte hij ook dertien overwinningen. In 2015 werd hij derde in het WK, om een jaar later zelfs vierde te worden. De afgelopen twee jaar werd Vettel tweede. In 2018 werd bekend dat teamgenoot Kimi Raikkonen Ferrari zou verlaten en dat Vettel vanaf 2019 naast Charles Leclerc mag rijden. 

Meer nieuws

Meer nieuws