Verstappen dominant naar zege in thuisrace op Zandvoort, neemt kampioenschapsleiding over Formule 1
Formule 1

De eerste Grand Prix van Nederland sinds 1986 is gewonnen door Max Verstappen. Tijdens de race op zondag 5 september kon niemand tippen aan de coureur van Red Bull Racing, die dominant naar de zege reed. Lewis Hamilton en Valtteri Bottas completeren het houten podium op het Circuit Zandvoort. Pierre Gasly en Charles Leclerc eindigen in de top vijf na een rustige race voor de twee mannen van AlphaTauri en Ferrari.

Verstappen was meteen erg goed weg bij de start van de race. De Nederlander had al na de eerste sector een seconde voorsprong op Hamiltons Mercedes. Daarachter gebeurde er in het middenveld het één en ander tussen Fernando Alonso en Antonio Giovinazzi. Door de krappe baan moest de Italiaan even over het gras voor bocht 7, maar grote gevolgen bleven uit.

Pérez maakt het zichzelf niet makkelijk

In ronde 2 riep George Russell over een rokende Daniel Ricciardo. De McLaren-bolide van de Australiër zou volgens de Engelsman olie lekken, wat eventueel een gevaarlijke situatie zou kunnen creëren op de baan. In de tussentijd bouwde Verstappen zijn voorsprong uit op Hamilton. In ronde 8 was het verschil al bijna drie seconden tussen de twee titelrivalen. Een ronde daarvoor knokten de twee Alpines hard met elkaar in bocht 3 en het scheelde maar niks of er contact was tussen de twee heren.

Sergio Pérez had het ondertussen niet makkelijk. Al in ronde 9 moest de Mexicaan naar binnen voor een bandenwissel, omdat hij een ronde ervoor zichzelf verremde in de eerste bocht. Op de medium-banden noteerde hij in ronde 10 wel meteen de snelste ronde, twee ronden nadat Hamilton dat deed en deze overnam van Verstappen. Het leek erop dat de zevenvoudig wereldkampioen zich aan het voorbereiden was op een twee-stopstrategie en daarom versnelde: zijn zachte banden had hij immers korter nodig.

Strategisch steekspel tussen Verstappen en Hamilton

Verstappen sloeg echter snel terug. De Red Bull-coureur wist in ronde 15 zijn voorsprong op zijn titelrivaal uit te bouwen tot ruim over de drie seconden. De snelste ronde zat er niet in, maar de leiding van de wedstrijd uit handen geven eveneens niet. Het was een uitstekende fase voor de thuisheld, die al vanaf het begin dominant aan kop lag in Zandvoort. Pérez knokte in de tussentijd terug naar P16, voorbij aan Nicholas Latifi.

In ronde 20 was het Hamilton die zijn eerste bandenwissel van de race had. Mercedes haalde hem naar binnen voor een setje medium-banden. Verstappen werd een ronde later ook meteen naar binnen gehaald en ging eveneens van de zachte naar de medium-banden van Pirelli. Red Bull was niet van plan om de wedstrijd uit handen te geven op het gebied van strategie. Hat gat tussen de twee topcoureurs werd verkleint naar ongeveer twee seconden, ondanks een langzame stop van Hamilton (3,6 seconden, red.).

Mercedes rijdt Verstappen klem

Na de pitstop van Verstappen wist Hamilton het tempo uiterst hoog te houden. De zevenvoudig wereldkampioen liet het gat krimpen tot een anderhalve seconde in ronde 27. Ook had de Mercedes-man de snelste ronde in handen en leek het medium-rubber in deze fase van de wedstrijd beter te werken bij de Zilverpijlen. Desondanks ging het op dat moment voor P2, want Bottas lag eerste gezien hij nog een pitstop moest maken.

Toen was daar een cruciaal moment voor Verstappen. In ronde 30 passeerde de 23-jarige Bottas op start-finish voor de leiding van de race. De ronde daarvoor lukte het niet om voorbij te gaan aan de Mercedes, maar met een betere exit door de Arie Luyendijkbocht én de DRS slaagde Verstappen erin om P1 weer over te nemen. Direct daarna gaf Bottas ook P2 uit handen aan zijn teamgenoot, om in diezelfde ronde nog zijn eerste pitstop te maken.

Hamilton maakt tweede stop, Red Bull en Verstappen reageren

In ronde 40 besloot Hamilton zijn tweede stop van de dag te maken. De man uit Stevenage wisselde naar een gebruikt setje medium-banden. Net als eerder in de race reageerde Red Bull direct en kwam ook Verstappen naar binnen. De Nederlander wisselde echter naar een nieuw setje harde banden. Na de pitstop bedroeg het verschil tussen de twee kopmannen een kleine drie seconden.

Hoewel de 36-jarige het gat nog wist te verkleinen tot twee seconden in de eerste paar ronden na de pitstops, zakte Hamilton alsnog terug ten opzichte van Verstappen. Sterker nog: de Mercedes-coureur was van mening dat de tweede stop te vroeg kwam. Het tijdsverschil groeide namelijk tot vier seconden tussen de top twee. Ook was Hamilton van mening dat zijn banden het niet zouden houden tot het einde. Een ronde later noteerde hij de snelste ronde van de race.

Hamilton moet opgeven in strijd met Verstappen

Het markeerde een fase waarin de rust in Zandvoort zou wederkeren. Hamilton versnelde een paar keer en kwam soms tot net boven een seconde achterstand op Verstappen, maar de Limburger reed soeverein. In ronde 64 groeide de voorsprong uit tot ruim over de vier seconden en leek de Mercedes achter hem gekraakt te zijn. De slotfase was nu écht aangebroken en de zaken zagen er goed uit voor de Red Bull-man.

En zo kwam er een einde aan de eerste Grand Prix van Nederland in 36 jaar tijd. Verstappen was ongenaakbaar en hield de leiding vast tot aan het einde. Zo wint de 23-jarige zijn thuisrace én neemt hij daarbovenop ook nog eens de leiding in het kampioenschap over van Hamilton, die als tweede over de eindstreep kwam. Bottas sluit het podium af.