Circuit Zandvoort

In september 2021 werd voor het eerst in 36 jaar weer de Dutch Grand Prix in de Formule 1 gehouden. Ook toen was het Circuit Zandvoort de plek waar het allemaal gebeurt. De racebaan in het gelijknamige badplaatsje is, ondanks de lange afwezigheid, een circuit met historie.

Deze pagina gaat verder onder het nieuws.

Grindbakken all over the way

Gelegen tussen de duinen van de Nederlandse kust, is Circuit Zandvoort überhaupt een opvallende verschijning binnen de door beton en uitloopstroken gedomineerde Formule 1-circuits. Circuit Zandvoort is een baan van de oude stempel. Maak je een fout in één van de vijftien bochten, dan is de kans groot dat je in de grindbak terechtkomt. Daarnaast is het circuit erg smal, waardoor een coureur het uiterste moet doen om een inhaalactie te doen slagen.

Historie

Zoals hierboven beschreven kent Circuit Zandvoort een lange historie met zowel hoogtepunten, maar zeker ook dieptepunten. Het grootste dieptepunt is zonder twijfel het overlijden van Roger Williamson in 1973. De Brit sloeg met zijn auto over de kop, waarna zijn bolide ook nog eens vlam vatte. Marshalls konden hem niet helpen, terwijl de race gewoon nog doorging. Uiteindelijk was het collega David Purley die probeerde de brand te blussen, maar zonder succes. Williamson overleed.

De laatste Grand Prix op Zandvoort, voor de onderbreking, was in 1985. In een spannend gevecht met McLaren-teamgenoot Alain Prost hield wijlen Niki Lauda het hoofd koel door vlak voor de Fransman als eerste over de finish te komen. Het bleek zijn laatste overwinning in de Formule 1.

Circuit Zandvoort

Zandvoort keert terug als Verstappen-feestje

Wat lang voor onmogelijk gehouden werd, gebeurde in 2021 toch: de Grand Prix van Nederland keerde terug op Circuit Zandvoort. Max Verstappen had met zijn successen voor dusdanig veel enthousiasme bij het Nederlandse publiek gezorgd, dat het circuit gerenoveerd werd, en er in 2021 voor het eerst sinds decennia weer een plekje voor het duinencircuit werd ingeruimd op de kalender. De timing bleek perfect te zijn: Verstappen won in 2021 zijn eerste wereldtitel, en domineerde sinds de terugkeer van Zandvoort telkens op zaterdag én zondag.

Circuit Zandvoort Nieuws