Circuit Zandvoort

In mei 2020 wordt voor het eerst in 35 jaar weer de Dutch Grand Prix in de Formule 1 gehouden. Ook ditmaal is Circuit Zandvoort de plek waar het allemaal gebeurt. De racebaan in het gelijknamige badplaatsje is, ondanks de lange afwezigheid, een circuit met historie.

Grindbakken all over the way

Gelegen tussen de duinen van de Nederlandse kust, is Circuit Zandvoort überhaupt een opvallende verschijning binnen de door beton en uitloopstroken gedomineerde Formule 1-circuits. Circuit Zandvoort is een baan van de oude stempel. Maak je een fout in één van de dertien bochten, dan is de kans groot dat je in de grindbak terecht komt. Daarnaast is het circuit erg smal, waardoor een coureur het uiterste moet doen om een inhaalactie te doen slagen.

Historie

Zoals hierboven beschreven kent Circuit Zandvoort een lange historie met zowel hoogtepunten, maar zeker ook dieptepunten. Het grootste dieptepunt is zonder twijfel het overlijden van Roger Williamson in 1973. De Brit sloeg met zijn auto over de kop, waarna zijn bolide ook nog eens vlam vatte. Marshalls konden hem niet helpen, terwijl de race gewoon nog doorging. Uiteindelijk was het collega David Purley die probeerde de brand te blussen, maar zonder succes. Williamson overleed.

De laatste Grand Prix op Zandvoort was in 1985. In een spannend gevecht met McLaren-teamgenoot Alain Prost hield wijlen Niki Lauda het hoofd koel door vlak voor de Fransman als eerste over de finish te komen. Het bleek zijn laatste overwinning in de Formule 1. (foto: Pitlane02)

Circuit Zandvoort
undefined

Circuit Zandvoort nieuws