Voormalig Ferrari-coureur wijst Red Bulls achilleshiel aan: 'Daardoor maakt Ferrari meer kans' Formule 1
Formule 1

Voormalig Ferrari-coureur wijst Red Bulls achilleshiel aan: 'Daardoor maakt Ferrari meer kans'

Voormalig Ferrari-coureur wijst Red Bulls achilleshiel aan: 'Daardoor maakt Ferrari meer kans'

Voormalig Ferrari-coureur René Arnoux denkt na de Grand Prix van Australië dat het Red Bull Racing duur kan komen te staan dat ze maar één coureur hebben die vooraan staat, waardoor hij vermoedt dat Ferrari een betere kans maakt op de constructeurstitel. De Fransman ziet Sergio Pérez als zwakste schakel, die soms compleet verdwijnt, terwijl Max Verstappen de zeges binnensleept. Arnoux hoopt dat Ferrari en Red Bull een goed gevecht kunnen leveren.

Inmiddels alweer een week geleden viel Verstappen uit tijdens de Grand Prix van Australië vanwege een probleem met de remklauw rechtsachter. Hier kon Carlos Sainz van profiteren, die Verstappen in de tweede ronde al kon inhalen om de leiding over te nemen. De leiding gaf hij niet meer uit handen. De zege van de Italiaanse renstal zorgde voor veel enthousiasme, ook bij Arnoux, die van 1982 tot en met 1985 voor het team uit Maranello reed. 'Het rode team heeft een geweldige race gereden', zegt de Fransman in gesprek met La Gazzetta dello Sport. 'Sainz deed het perfect. Over het algemeen was de auto competitief, zowel in de kwalificatie als in de race.'

Ferrari kon op zaterdag al druk op Red Bull zetten doordat de Oostenrijkse renstal balansproblemen had tijdens Q1 en Q2. Op zondag wist Pérez met zijn P5 slechts tien punten te halen voor Red Bull. 'Natuurlijk, Verstappen ontbrak in de race vanwege een technisch probleem', relativeert Arnoux. 'Maar Ferrari stond er, en heeft de kansen van het weekend uitstekend benut. Vanaf de eerste Grand Prix wisten we al dat de auto veel beter is dan die van 2023', vervolgt de voormalig Ferrari-coureur. 'Ze zitten veel dichter bij Red Bull, en die bevestiging kregen we nogmaals in Australië. Ze zijn nog niet helemaal op het niveau van Red Bull, maar wel bijna. Het is ook zo dat Red Bull maar één auto heeft die vooraan staat, omdat Pérez een nummer twee, soms zelfs drie is. Vaak verdwijnt hij.'

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

perez verstappen redbullracing australie
Arnoux ziet dat Verstappen altijd vooraan staat, maar dat Pérez er te vaak achteraan hobbelt. (Foto: Red Bull Content Pool/Getty Images)

Pérez opende het seizoen sterk met twee tweede plekken, maar velen leverden kritiek op zijn race in Melbourne, omdat hij er niet stond toen Verstappen uitviel. Arnoux ziet dat als een best groot probleem in de strijd om de constructeurstitel. 'Ik ben voor Ferrari en met Ferrari, maar als eerste hoop ik dat het gedoe en de intriges bij Red Bull voorbij zijn, want ik wil een echt duel zien. Ik wil niet dat Ferrari van ze wint door dat soort dingen (technische uitvalbeurten, red.). Aan de andere kant vind ik het geweldig dat ze sinds enige tijd bij bijna elke race erin slagen om een paar tienden van een seconde te verbeteren. Ik hoop dat ze voor de constructeurstitel kunnen vechten, ook omdat Perez niet op een heel hoog niveau opereert. Sterker nog, ik denk dat als Ferrari geen grote problemen krijgt dit seizoen, ze bijna meer kans heeft dan Red Bull.'

Dubbele zege geeft Ferrari een boost

Ferrari kon in de WK-stand een flinke inhaalslag maken, ze scoorde met Sainz en Charles Leclerc namelijk 44 punten in Australië. Hierdoor staat het team nog maar vier punten achter Red Bull. 'Los van hoe de auto presteerde is een dubbele zege als deze erg belangrijk. Het geeft een boost, het motiveert iedereen, ook de fans, maar vooral het team zelf', vervolgt Arnoux. 'In Melbourne hadden ze de afstellingen ongelooflijk goed voor elkaar, perfect zelfs. Daarentegen had Mercedes zelfs moeite om te kwalificeren voor Q3. Het lukte ze niet eens om te pushen.' Mercedes kende een teleurstellend weekend dat op zaterdag al begon. Lewis Hamilton kwalificeerde als elfde, George Russell kon er niet meer dan een P7 uit halen.

Op de racedag viel Hamilton uit vanwege motorproblemen, Russell crashte in de laatste ronde. Mercedes gaat zonder punten door naar Japan. 'Ik vind het moeilijk te begrijpen hoe bepaalde dingen mogelijk zijn met de auto's van tegenwoordig', zegt Arnoux. 'Ze zijn zo geavanceerd dat een kleine verandering de resultaten al kan veranderen. In Melbourne heeft McLaren daarentegen alles goed gedaan, ze hebben twee coureurs die ik erg leuk vind, maar ze konden de Ferrari's niet voorbij. Ik denk wel dat ze in 2024 al een paar races kunnen winnen', sluit de Fransman af. McLaren haalde ook behoorlijk wat punten in Melbourne met een P3 en een P4. De Britse renstal staat derde in het kampioenschap, weliswaar met een achterstand van 38 punten op Ferrari.

Meediscussiëren? Klik hier om je te registeren.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws