Waarom kreeg Bottas een lagere gridstraf dan Verstappen? Formule 1
Formule 1

Waarom kreeg Bottas een lagere gridstraf dan Verstappen?

Waarom kreeg Bottas een lagere gridstraf dan Verstappen?

Valtteri Bottas en Max Verstappen werden allebei gestraft na de kwalificatie in Qatar. Waar de Red Bull Racing-coureur vijf plekken terug werd gezet, was deze straf voor de Mercedes-rijder maar drie plekken. Waarom verschillen deze twee straffen? Het verschil zit hem vooral in de ernst van de waarschuwing die de coureurs kregen gedurende de sessie.

Laten we eerst eens inzoomen op de laatste ronde van Bottas. Bij het aansnijden van de laatste bocht was Pierre Gasly, die vlak daarvoor zijn voorvleugel stuk reed op de kerb, stapvoets aan het rijden aan de zijkant. Het incident met Gasly was pas net gebeurd, waarna de wedstrijdleiding een enkele vlag zwaaide. Dit betekent dat coureurs snelheid moeten minderen omdat er zich een gevaarlijke situatie voordoet op het circuit.

Dit communiceert de wedstrijdleiding naar de coureurs middels marshals die langs de zijkant gele vlaggen zwaaien, evenals via gele, knipperende schermen langs het circuit. Tenslotte krijgt de coureur op zijn stuur ook een waarschuwing van dat er een incident heeft plaatsgevonden. Omdat de wedstrijdleiding het gevaar nog niet dusdanig serieus inschatte, bleef het bij een enkele vlag toen Bottas door die derde sector reed.

Verstappen krijgt dubbele gele vlag

Bij Verstappen werd er een dubbele gele vlag gezwaaid. Dit is een waarschuwing die net wat serieuzer is dan wanneer er gebruik gemaakt wordt van een enkele gele vlag. Coureurs worden onder een dubbele gele vlag, net zoals bij een enkele gele vlag, geïnstrueerd om uit voorzorg snelheid te minderen en de ronde af te breken. Dit heeft Verstappen dus niet gedaan.

Omdat de waarschuwing bij Verstappen serieuzer was dan bij Bottas, ligt de gridstraf van Verstappen hoger. Bottas is naar aanleiding van zijn incident drie plekken teruggezet, terwijl de straf voor Verstappen dus op vijf plekken ligt. Dit is wel in lijn met de gebruikelijke straffen die uitgedeeld worden wanneer dit soort overtredingen gemaakt worden.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws