Wolff snapt teleurstelling bij coureurs: 'Maar je moet geloven in de organisatie' Formule 1
Formule 1

Wolff snapt teleurstelling bij coureurs: 'Maar je moet geloven in de organisatie'

Wolff snapt teleurstelling bij coureurs: 'Maar je moet geloven in de organisatie'

Toto Wolff waardeert de positiviteit binnen het team van Mercedes ondanks de tegenslagen van de afgelopen jaren. De Duitse renstal probeert met man en macht de achterstand op Red Bull Racing goed te maken, een achterstand die Mercedes aan het einde van 2021 zeker niet zag aankomen. Na twee jaar begrijpt het team waar het mis is gegaan. Wolff wil niet met vingers wijzen, maar hij weet dat er op verschillende gebieden werk aan de winkel is.

Na acht constructeurskampioenschappen op rij ging het in 2022 mis voor het team van Mercedes. De Duitse renstal kwam met een agressieve interpretatie van de nieuwe reglementen, maar het team bracht uiteindelijk niet het juiste ontwerp. Mercedes wist nog wel een race te winnen in 2022, maar dat bleek de enige overwinning te blijven in de afgelopen twee jaar. Dat de hegemonie van Mercedes ineens tot stilstand kwam, was ook een verrassing in Brackley.

'We wisten dat de dag zou komen waarop het lastiger zou worden. We dachten alleen: Het is moeilijk om een kampioenschap te winnen, maar we zullen races winnen en we weten waar we performance missen', zegt Wolff tegenover Motorsport.com. Dat was echter niet het geval. Mercedes heeft een jaar lang moeten ploeteren en ook in 2023 ging het niet naar behoren. 'Het is erg lastig om positief willen blijven in onze dagelijkse dynamiek.'

Wolff blij met positiviteit binnen Mercedes

Desondanks probeerde Mercedes er alles aan te doen om positief te blijven. 'George (Russell, red.) had voldoende redenen om teleurgesteld te zijn, maar hij bleef naar iedereen positief. Er wordt nooit met vingers gewezen. Er was altijd steun.' Wolff wil er alles aan doen om ervoor te zorgen dat mensen niet met vingers gaan wijzen bij Mercedes. De teambaas weet waar het mis is gegaan in de afgelopen jaren, maar de Oostenrijker wijst naar het proces en niet naar bepaalde mensen.

'We zijn tekortgeschoten op belangrijke onderdelen en performance', vervolgt Wolff. De W14 kon nooit goed doorontwikkeld worden, maar toch bleef het team zich vasthouden aan het concept. Die foute keuze heeft Mercedes deze winter aangepakt. 'Het is niet alleen het gedrag van de auto, maar ook de pitstops die niet consistent goed zijn geweest. Onze DRS werkt niet zoals het zou moeten. We hebben brede sidepods op een auto gezet die nooit ontworpen was voor brede sidepods.'

Strategie Mercedes moet beter

Wolff geeft ook aan dat het team strategisch gezien niet altijd op zijn best was. Daarbij noemt de teambaas de Grand Prix van de Verenigde Staten. 'We hadden Verstappen in Austin kunnen pakken, en dan zouden we richting de zonsondergang zijn gereden. Dit soort dingen gebeuren.' Lewis Hamilton werd uiteindelijk wel gediskwalificeerd voor die race. 'Je moet gewoon geloven in onze organisatie. De dagen dat we verliezen, zijn de dagen waarop we het meest leren - en dan graaf je diep', aldus Wolff.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws