Buxton verwacht gekte in Silverstone: 'Dat gevoel heerst onder de Britse fans' Interviews
Interviews

Buxton verwacht gekte in Silverstone: 'Dat gevoel heerst onder de Britse fans'

Buxton verwacht gekte in Silverstone: 'Dat gevoel heerst onder de Britse fans'

Groot-Brittannië organiseerde in 1950 de eerste Grand Prix in een officieel Formule 1-wereldkampioenschap, en ook 74 jaar later heeft het land nog steeds een toonaangevende rol in de koningsklasse van de autosport, niet in de laatste plek in het media-landschap, zoals afgelopen week duidelijk werd na de aanvaring tussen Max Verstappen en Lando Norris. In een exclusief gesprek met F1Maximaal.nl blikt Will Buxton vooruit op het weekend, en de steun die de verschillende coureurs mogen ontvangen.

In alle landenlijstjes staat Groot-Brittannië op één: coureurs uit het Verenigd Koninkrijk wonnen twintig wereldtitels, 310 Grands Prix, en veroverden gezamenlijk al 761 podiumplekken. Landen als Duitsland, Frankrijk, en Brazilië staan in deze lijstjes op grote achterstand. Maar liefst 178 Britten verschenen al aan de start van een Grand Prix, tegenover 80 Franse coureurs en 'slechts' 63 Duitsers. De meeste teams zijn daarnaast ook gevestigd in Engeland, inclusief het Duitse Mercedes en het Oostenrijkse Red Bull Racing.

Drie ijzers in het vuur

Ook in 2024 heeft Engeland geen gebrek aan coureurs op hoog niveau. Frankrijk, Spanje, en Australië zijn al blij met twee coureurs op de startopstelling, maar Engeland heeft al vier coureurs in topauto's gehad dit seizoen. Naast wereldkampioen Lewis Hamilton zijn dat George Russell, Lando Norris, en invaller Oliver Bearman, terwijl ook Williams-coureur Alexander Albon half Brits is.

Na de opleving van Mercedes lijkt Engeland zelfs serieus aanspraak te maken op drie Britten bij de eerste vijf. Van de vier topteams heeft Ferrari het de laatste drie weekenden het minst goed voor elkaar, en van de overige drie teams blinkt Sergio Pérez doorgaans uit door afwezigheid aan de voorkant van het veld. Daarmee zijn Verstappen en Oscar Piastri de twee buitenbeentjes te midden van het Britse feestje voorin.

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

Buxton verwacht gekte in Silverstone: 'Dat gevoel heerst onder de Britse fans'
Verdeeldheid onder de Formule 1-fans.

Hamilton van de troon gestoten

Lewis Hamilton geldt uiteraard als een absolute legende in eigen land. De 39-jarige coureur pakte zeven wereldtitels en won 103 Grands Prix, terwijl de teller qua polepositions zelfs op 104 staat. In veel recordlijstjes staat de Mercedes-coureur bovenaan, en zelfs het rechte stuk werd naar hem vernoemd: Hamilton Straight. Toch merkt Buxton op dat de absolute Hamilton-gekte verleden tijd is. 'Ik denk dat het nu Lando is. Lando zal de meeste fans achter zich hebben', voorspelt Buxton over het weekend in Silverstone.

Norris is vooral onder de jongere fans populair, en de 24-jarige is dit jaar alleen maar populairder geworden in Engeland, nu McLaren weer een snelle auto heeft, misschien wel de snelste auto van alle teams. 'Dat is balen voor Lewis, met hoe de dingen gegaan zijn bij Mercedes, en de teleurstellende jaren die ze achter de rug hebben. Ik denk niet dat Lewis in eigen land minder populair is, maar er is wel minder geloof dat Lewis een goed resultaat kan pakken', zo legt Buxton de situatie uit.

Norris ziet kans uit handen glippen

McLaren begon in Bahrein als vierde team aan het seizoen, maar heeft inmiddels flink meters gemaakt na verschillende upgradepakketten. In China eindigde Norris opeens tweede, waarna hij in Miami, weliswaar met een mazzeltje, zijn eerste Grand Prix-zege won. Sindsdien is McLaren competitief, maar de achterstand werd al opgelopen in de eerste weekenden, waardoor de druk er nu op staat om punten goed te maken op Verstappen en Red Bull Racing.

Daar slaagt Norris de afgelopen weekenden ondanks zijn snelle auto nog niet in, maar toch merkt Buxton dat de Britse fans de hoop nog niet opgegeven hebben. 'In de paddock, en vooral onder de Britse fans, heerst echt het gevoel dat Lando de kans heeft om dit jaar iets speciaals te doen', zo zinspeelt Buxton op een mogelijke wereldtitel voor de 24-jarige. De achterstand op Verstappen is 81 punten na de uitvalbeurt in Oostenrijk, met dertien races te gaan. 'Ik verwacht minimaal evenveel, zo niet meer oranje vlaggen dan zilveren vlaggen dit jaar.'

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

silverstone track map mercedes
Silverstone zit vol bijzondere bochten, zoals Copse (7), Stowe (15), Maggots (11), Becketts (12), en Chapel (13).

Als Buxton de vraag krijgt welke bocht op Silverstone zijn favoriete bocht is, moet hij even goed nadenken. Er is dan ook geen gebrek aan keuze op het historische circuit. 'Becketts', luidt het uiteindelijke antwoord, op bovenstaande afbeelding te vinden als bocht twaalf. Dit is de bocht waar Verstappen in 2016 zijn inhaalactie op Nico Rosberg inzette; een actie die hij in Chapel, bocht dertien, afrondde. 'Aangezien het in Spanje spannend was, verwacht ik dat McLaren ook weer kans maakt in Silverstone. We gaan het meemaken', lacht Buxton. Ook Hamilton mag in Silverstone echter niet uitgesloten worden. De recordkampioen won zijn thuisrace al acht keer, en kan met een nieuwe overwinning de eerste coureur ooit worden die een Grand Prix negen keer wint.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws