Max Verstappen deed Jos versteld staan: 'Deze jongen is ongelooflijk' Max Verstappen
Max Verstappen

Max Verstappen deed Jos versteld staan: 'Deze jongen is ongelooflijk'

Max Verstappen deed Jos versteld staan: 'Deze jongen is ongelooflijk'

Giedo van der Garde kan zich enkele mooie anekdotes herinneren van Jos Verstappen over zoon Max Verstappen. In de kartcompetities en de juniorenklassen blies de jongeling zijn concurrenten weg, maar ook zijn vader. De voormalig Arrows-coureur stond geregeld met open mond te kijken naar hoe hij coureurs die vaak ouder waren dan hemzelf volledig zoek reed.

Van der Garde blikt terug op zijn eigen periode in de juniorenklassen. Jos was destijds, nog voordat Max begon met racen, de mentor van de oud F1-coureur. 'Tegen het einde van het jaar dat ik kampioen werd, stapte Max voor het eerst in de kart. Dat was mooi om te zien, zo'n heel klein ventje dat maar nét boven het stuurt uitkomt. Je kan dan niet meteen zien dat die wereldkampioen gaat worden.'

'Uiteindelijk heeft hij natuurlijk vanuit de karts tot waar hij nu staat al een fantastische carrière. Toen hij acht was, won hij al wel van jongens van acht tot tien jaar. Hij reed toen iedereen aan gort. Jos zat er bovenop, die zag natuurlijk ook wel dat zijn zoon goed was', vervolgt hij. Jongens die twee jaar ouder waren dan Max moesten met regelmaat het onderspit delven, vertelt Van der Garde aan tafel bij Beau.

Dat Jos het talent bij zijn zoon al vroeg kon zien, motiveerde hem om ook hem intensief te gaan begeleiden. 'Die ging er vol voor', weet Van der Garde. 'Verstappen heeft zijn carrière ook echt wel te danken aan Jos, die heeft alles voor hem gegeven.' Verstappen geeft dit zelf met regelmaat in interviews al aan, maar als semi-buitenstaander kan Van der Garde bevestigen dat het de voormalig Arrows-rijder is die de drijvende kracht vormt achter het succes van de Red Bull Racing-coureur.

Jos staat versteld van Max

Naarmate de Limburger meer racete, werd hij logischerwijs alleen nog maar kundiger achter het stuur. Van der Garde herinnert zich vermaakt hoe Jos overkwam aan de telefoon: 'Toen Max wereldkampioen werd in de karts, 2012 uit mijn hoofd, toen had ik Jos aan de telefoon en die zei: ja, wat hij nu laat zien op de kartbaan is echt ongelooflijk. Hij vliegt over de baan, rijdt tien seconden weg van de competitie en rijdt iedereen aan gort.'

'Dat jaar daarop ging hij voor het eerst naar de autosport', zo vervolgt de voormalig Caterham-coureur zijn verhaal. 'Toen had ik Jos aan de telefoon na die eerste test, dat was in Engeland. Hij zei na die eerste test: wat ik nu meemaak, dat is niet normaal. Hij rijdt de pitstraat uit, rijdt meteen het eerste rondje sneller dan wie dan ook. Die jongen is ongelooflijk.' Jos was dus diep onder de indruk van zijn zoon in die jongere jaren.

Titelkansen Verstappen

Uiteraard moet het bij het praatprogramma ook nog even gaan over de mogelijkheid dat er een Nederlander wereldkampioen wordt in 2021. Allereerst staat ons de Grand Prix van Saoedi-Arabië te wachten. 'Daar heeft nog nooit iemand gereden. Dat is voor alle teams en rijders nieuw', benadrukt Van der Garde, die onzekerheid ziet rondom de eerstvolgende wedstrijd. 'We moeten maar zien hoe dat uitpakt.'

'Daarna de laatste race in Abu Dhabi. Het is belangrijk dat hij optimaal blijft presteren. We willen in Nederland natuurlijk allemaal dat hij wereldkampioen wordt, maar het gaat niet makkelijk worden. Zijn concurrent is Lewis Hamilton. Lewis heeft een goede auto, de setup was goed. We weten dat Hamilton daarnaast ook erg sterk is aan het einde van het seizoen. Het gaat niet makkelijk worden, maar ik zet mijn geld wel op Verstappen', concludeert hij hoopvol.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws