Giedo van der Garde

Giedo van der Garde is een oud-Formule 1-coureur. Hij is tegenwoordig actief in andere raceklassen en is bij Ziggo Sport vaak te gast als analyticus.

Giedo 'banter' van der Garde zorgt met zijn kritische, maar altijd humoristische tong in de Ziggo Sport studio doorgaans voor een goede portie reuring. Zo eerlijk als Max Verstappen over Ferrari's illegale zaakjes, schroomt Van der Garde zich ook niet voor controversiële uitspraken. Giedo heeft alle recht en kennis van zaken om zich te wagen aan zijn uitingen. Al toen Van der Garde een tienjarig jongetje was bevond hij zich in de racewereld. Vanaf dan ontwikkelt Guido zich tot een volwaardig coureur en wint zelfs meerdere kampioenschappen. 

Formule 1

Deze successen leiden ertoe dat de Rhenenaar in het 2013-seizoen een vast zitje bemachtigd in de Formule 1. Zijn Grand Prix-debuut maakt Guido bij het jonge Caterham. Direct schrijft Van der Garde geschiedenis door de race op Spa vanaf de veertiende positie te mogen starten, dan het beste resultaat van de Maleisische renstal.

Zoals de Nederlander in Formule 1-Cafe meermaals heeft laten weten, kon zijn bolide in de F1 nog geen deuk in een pakje boter slaan. Dat heeft als gevolg dat Giedo in 2013 geen punten behaald en als de op-een-na laatste coureur in het klassement eindigt. Na 2013 is hij nog een jaar actief als testrijder bij Sauber, maar houdt het daarna voor gezien in de Formule 1. Met 31 jaar neemt Van der Garde in 2016 voor het eerst deel aan de 24 uurs van LeMans en racet in 2018-2019 in de LMP2 klasse. 

'Banter Garde' 

Naast coureur zijnde is Giedo van der Garde een graag geziene gast op onder meer Ziggo Sport. Daar geeft Van der Garde zijn ongezouten mening, met vaak een komische tendens. Deze houding heeft de Van der Garde op het internet de bijnaam 'Banter Garde' opgeleverd, door zijn schurende, maar altijd rake grappen over de autosport. Sinds eind 2019 is de coureur ook wekelijks te bewonderen in het autosportprogramma RTL GP. 

Overzicht Formule 1-carrière Van der Garde

JAAR TEAM(S) OVERWINNINGEN PUNTEN EINDSTAND WK
2013 Caterham 0 0 22

 

Giedo van der Garde nieuws