Jos Verstappen

Jos Verstappen, voluit Johannes Franciscus Verstappen, is hedendaags vooral bekend als vader van Formule 1-coureur Max Verstappen. In zijn jongere jaren heeft Jos echter ook een succesvolle race-carrière beleefd, die door het succes van zijn zoon nog wel eens vergeten wordt.

De tekst gaat verder onder het nieuws.

Op 4 maart 1972 kwam de kleine Jos ter wereld in Montfort. Het Midden-Limburgse dorpje werd al gauw het dorp van Jos, want op 12-jarige leeftijd werd hij Nederlands kampioen karten voor junioren. Dat Verstappen bulkte van het talent bleek toen hij uiteindelijk ook internationaal door wist te breken. Eind jaren '80 en begin jaren '90 won hij kasten vol bekers op EK’s en WK’s en in 1991 tekende hij bij het team van Van Amersfoort Racing.

Het debuut in de F1

Hierna ging het snel met de vader van Max. In de Formule Opel Lotus werd hij kampioen in de Benelux en even later mocht hij het Duitse kampioenschap in de Formule 3 op zijn naam schrijven. In 1994 was het dan zover: Verstappen maakte zijn debuut in de Formule 1. In eerste instantie zou hij testcoureur worden bij Benetton, maar omdat de tweede coureur toen bij een test hard crashte en zijn nekwervels brak, mocht Verstappen aantreden als tweede coureur naast niemand minder dan Michael Schumacher.

Een turbulent eerste jaar volgde, waarin Verstappen in zijn eerste race over de kop sloeg en in Hongarije zelfs derde wist te worden. Ook stond Verstappens auto in brand tijdens een mislukte pitstop bij de Duitse Grand Prix. Na het seizoen bij Benetton beleefde hij nog avonturen bij teams als Simtek, Arrows, Tyrell-Ford, Stewart Grand Prix en Minardi. Echter heeft hij, met het oog op het behalen van podia, het succes van zijn eerste jaar daar nooit weten te evenaren.

De post Formule 1-periode van Jos Verstappen

Na zijn jaren in de Formule 1 was Jos Verstappen nog actief in verschillende raceklasses waaronder de 24 uur van Le Mans. Hedendaags is Verstappen senior vooral te zien in de schaduw van zijn succesvolle zoon bij Red Bull Racing. Jarenlang heeft hij zijn talentvolle zoon opgeleid tot een doorgewinterde coureur en dat blijkt zijn vruchten nu af te werpen. Jos reist Max vaak achter en volgens de jonge Red Bull-coureur fungeert zijn vader ook na de eerste jaren in de Formule 1 nog altijd als steun en toeverlaat.

Overzicht Formule 1-carrière Verstappen

Jaar Team(s) Overwinningen Punten Eindstand WK
1994 Benetton 0 10 10
1995 Simtek 0 0 -
1996 Footwork 0 1 16
1997 Tyrrell 0 0 -
1998 Stewart 0 0 -
2000 Arrows 0 5 12
2001 Arrows 0 1 18
2003 Minardi 0 0 22

Jos Verstappen Nieuws