Verstappen blijft stoïcijns na poleposition met groot verschil: 'Ik was best wel relaxed' Max Verstappen
Max Verstappen

Verstappen blijft stoïcijns na poleposition met groot verschil: 'Ik was best wel relaxed'

Verstappen blijft stoïcijns na poleposition met groot verschil: 'Ik was best wel relaxed'

Max Verstappen heeft de poleposition in zijn thuisrace met een groot verschil naar zich toegetrokken. Verstappen is daarmee voor de zevende keer in acht weekenden tijd de snelste coureur in de kwalificatie; alleen in Hongarije was Lewis Hamilton drie duizendsten van een seconde sneller.

Verstappen had het in Q1 in eerste instantie nog lastig. De wereldkampioen maakte in de Tarzanbocht een foutje, en liep daarna even achter de feiten aan. 'Ik ging eraf in eerste bocht en dus moest ik veel mensen voor laten. Zo kreeg ik geen temperatuur in mijn banden', verklaart Verstappen zijn klachten over de boordradio in het eerste deel. 'Het duurde een paar rondjes voordat het liep, maar daarna stonden we weer eerste.'

Uiteindelijk koos Verstappen er, net als vijf collega's voor om Q1 op één set banden te rijden en zo een voordeel te pakken voor de mogelijk eveneens natte zondag. Daardoor kon Williams-coureur Alexander Albon op nieuwe banden de snelste tijd nog overnemen in het eerste kwalificatiedeel, maar in de problemen kwam Verstappen, in tegenstelling tot veel collega's, nooit.

Verstappen maakt in Q3 het verschil

In Q3 werden de snelste tijden op droogweerbanden gezet, in een sessie die in drie delen geknipt werd door twee rode vlaggen. In de eerste vier minuten zette Verstappen geen tijd neer, maar in het middelste gedeelte kwam hij ook nog niet verder dan de derde tijd, achter beide heren van McLaren. 'De gehele kwalificatie verliep wel oké. Als je van inters naar slicks gaat is het wat aftasten, hoe droog en hoeveel grip er was. Eerste ronde in Q3 was niet optimaal, maar ik wist waar ik kon verbeteren', vertelde Verstappen bij Viaplay.

Dat deed Verstappen dan ook: in de slotminuten gingen de coureurs veel harder, en pakte Verstappen met ruim een halve seconde verschil poleposition. 'Die laatste ronde was uiteindelijk wel goed. Die laatste run ging ik voluit en vol op de limiet en dan was de ronde goed genoeg', vertelt de Nederlander, die zich ook niet druk maakte om de rode vlaggen. 'Ik was op zich best wel relaxed. Ik had een goede out lap en dus kon ik goed mijn banden opwarmen. Ik zat natuurlijk ook vooraan en dat helpt een beetje om een goed ritme te hebben en dat was prima uiteindelijk', zo is de Red Bull Racing-coureur blij met zijn keuze.

Het was wel de gehele sessie oppassen geblazen: 'Met een droge kwalificatie is het makkelijker om naar buiten te rijden. Nu moest je heel alert zijn om geen fouten maakt. Na Q3 zie je natuurlijk al die mensen, en dat blijft altijd heel mooi', sluit Verstappen af, die in 2021 en 2022 ook al poleposition pakte in Zandvoort, en op de zondagen de beide races winnend afsloot.

Verstappen is de torenhoge favoriet voor de zege in Zandvoort! Pak 50x of 100x je inzet als Verstappen wint! Als je verantwoord speelt, houd je het leuk. Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 18+

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws