Verstappen jaagt op Hamilton's record van langste puntenreeks: wat moet hij daarvoor doen? Max Verstappen
Max Verstappen

Verstappen jaagt op Hamilton's record van langste puntenreeks: wat moet hij daarvoor doen?

Verstappen jaagt op Hamilton's record van langste puntenreeks: wat moet hij daarvoor doen?

Max Verstappen wist de Grand Prix van Australië te winnen en eindigde zo weer eens in de punten. Dat is op zich niet zo verrassend, maar het is wel alweer de 22ste race op rij dat de Nederlander dat voor elkaar krijgt. Sinds de Grand Prix van Emilia Romagna in 2022 is Verstappen nog niet buiten de top tien gevallen. Het is momenteel dan ook de zesde langste reeks in de Formule 1. Wat moet hij doen om de beste reeks neer te kunnen zetten? F1Maximaal zet het op een rijtje.

Op dit moment staat Verstappen gelijk aan Valtteri Bottas, die ook 22 keer achter elkaar in de punten wist te eindigen. Dat begon bij de toenmalige Mercedes-coureur met een vierde plaats tijdens de Grand Prix van Groot-Brittannië in 2018 en eindigde ook op Silverstone met een tweede plaats, in 2019. In alle 22 races wist Bottas in de top vijf te eindigen en pakte hij zelfs twee overwinningen. Tijdens de Grand Prix van Duitsland in 2019 viel de Fin uit, door natte omstandigheden.

Verstappen jaagt eerst op Alonso

Als Verstappen tijdens de Grand Prix van Azerbeidzjan weer in de punten weet te eindigen, dan komt hij tegelijk te staan met Fernando Alonso. De Spanjaard wist bij Ferrari tussen de Europese Grand Prix van 2011 en de Grand Prix van Hongarije van 2012 elke race te scoren, 23 races op rij. Daarbij zaten ook vier overwinningen en tien podiumplaatsen. Tijdens de Grand Prix van België eindigde zijn reeks in de eerste bocht, doordat hij in aanraking kwam met Romain Grosjean.

Ook Michael Schumacher staat op het lijstje van Verstappen. In zijn dominante jaren bij Ferrari vestigde hij een nieuw record voor de langste puntenreeks in de Formule 1. Dat begon tijdens de Grand Prix van Hongarije in 2001 en eindigde na de Grand Prix van Maleisië in 2003. In de 24 races eindigde Schumacher maar drie keer niet op het podium en wist hij veertien keer te winnen. Tijdens de Braziliaanse Grand Prix viel hij in natte omstandigheden uit, waardoor er een einde kwam aan zijn reeks.

Tekst gaat verder onder de foto.

Michael Schumacher in actie tijdens de Grand Prix van Brazilië in 2001.
Michael Schumacher in actie tijdens de Grand Prix van Brazilië in 2001.

Net als Schumacher, had ook Kimi Raikkonen een tijdje het record in handen. Maar liefst 27 races op rij wist de Fin punten te pakken. Tijdens de Grand Prix van Bahrein in 2012 begon die reeks en na de Hongaarse Grand Prix van 2013 was het afgelopen. Daar zaten ook zijn twee overwinningen bij Lotus in. Doordat de remmen van Raikkonen oververhit raakten tijdens de Grand Prix van België in 2013, kwam zijn puntenreeks tot een einde.

Hamilton kent twee langste reeksen

Sinds 2018 is het record in handen van Lewis Hamilton. De Brit heeft zelfs de twee langste reeksen op zijn naam staan, te beginnen met die tussen de Grand Prix van Japan in 2016 en de Franse Grand Prix van 2018. In die periode eindigde Hamilton 33 races op rij in de punten. Daarin boekte hij zestien overwinningen en eindigde hij maar twee keer buiten de top vijf. Maar dat zal niet zijn langste reeks zijn.

Die reed de Mercedes-coureur namelijk tussen de Grand Prix van Groot-Brittannië in 2018 en de Grand Prix van Bahrein in 2020. Hamilton kwam 48 races achter elkaar in de punten terecht. Daarin wist hij dertig keer te winnen en eindigde hij elf keer op het podium. Ook werden er drie wereldtitels behaald in deze periode. Zijn reeks kwam tot een einde na de Grand Prix van Sakhir in 2020, toen Hamilton niet van start kon gaan doordat hij corona had opgelopen.

Verstappen zal dus nog minstens 27 races op rij in de punten moeten eindigen, om het record van langste puntenreeks op zijn naam te zetten. Dit seizoen staan er nog twintig races op het programma en dus zal dat record pas volgend seizoen verbroken kunnen worden. Daarvoor is de rijder van Red Bull Racing dus wel verplicht om elke race minimaal in de top tien te eindigen. Zo niet, dan komt zijn reeks tot een einde en zal hij opnieuw moeten beginnen.

Door: Rick Pasker | Twitter: @rickpasker

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws