Verstappen moet zich melden bij stewards in Brazilië na aanraken achtervleugel Hamilton Max Verstappen
Max Verstappen

Verstappen moet zich melden bij stewards in Brazilië na aanraken achtervleugel Hamilton

Verstappen moet zich melden bij stewards in Brazilië na aanraken achtervleugel Hamilton

Max Verstappen moet zich in Brazilië melden bij de stewards na het aanraken van de bolide van Lewis Hamilton. Reglementair gezien mag de Red Bull Racing-rijder niet aan de Mercedes-bolide zitten als de auto's in parc fermé staan, en uit een video vanaf de tribune blijkt dat hij dit wel gedaan heeft. Zodoende hangt ook Verstappen een gridstraf boven het hoofd op Interlagos.

Na afloop van de kwalificatie voorafgaand aan de sprintrace voor de Grand Prix van Brazilië werd duidelijk dat Red Bull meteen na de sessie naar de FIA gestapt is. Paul Monaghan en Adrian Newey klopten op de deur met de melding dat de Mercedes-achtervleugel te ver doorgebogen is op Interlagos. Als Mercedes schuldig geacht wordt, betekent dat dat ze een technische overtreding begaan hebben. Verstappen speelde zijn rol in het aankaarten van het vermoeden van zijn team.

Na afloop besloot hij dus een kijkje te nemen bij de Mercedes-auto en raakte hij de achtervleugel van Hamilton aan. Kijken mag, aanraken niet. Door dit na afloop van de kwalificatie te doen, hoopte hij vermoedelijk aandacht te trekken en dat het onderdeel onder de loep zou worden genomen door de technische delegatie. Dat is gelukt, maar nu staat ook hijzelf in de schijnwerpers wegens het schenden van de sportieve reglementen.

Waarom Verstappen zich moet melden

Verstappen is naar de stewards geroepen wegens een overtreding van artikel 2.5.1 van de sportieve reglementen. 'Alleen de officials mogen in parc fermé komen. Geen operatie, checks, aanpassingen of reparaties mogen uitgevoerd worden, tenzij deze geautoriseerd zijn door deze zelfde officials, of toegestaan worden door de toepasbare reguleringen.' Overigens betekent dit dat hij ook zijn eigen achtervleugel niet aan mag raken, wat hij dus wel gedaan heeft, al richten de stewards zich vermoedelijk vooral op zijn gedrag rondom de Mercedes-auto.

Door het onderdeel aan te raken zou beargumenteerd kunnen worden dat Verstappen een check uitgevoerd heeft. Wordt hij hier ook daadwerkelijk schuldig aan bevonden dan kan dat hem op een gridstraf komen te staan, waardoor ook de Limburger dus niet vanaf poleposition zal starten aan de sprintrace. Er wordt rondom de paddock al min of meer vanuit gegaan dat Hamilton achteraan moet starten, hoewel de stewards vandaag (zaterdag 13 november) pas een beslissing nemen.

Wanneer horen we meer vanuit Brazilië?

Wegens het tijdsverschil zal een uitspraak van de Hamilton-zaak, evenals de Verstappen-zaak nog even op zich laten wachten. Verstappen moet zich 's ochtends melden in São Paulo, wat vertaalt naar 13.30u Nederlandse tijd. Niet veel later wordt een uitspraak verwacht omtrent de actie van de WK-leider. Mocht ook hij wegvallen dan zou Valtteri Bottas samen met Sergio Pérez de eerste startrij kunnen bezetten.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws