Interlagos

Alles over het circuit van de Grand Prix van São Paulo. Het circuit in São Paolo is in 1973 voor het eerst de gastheer van de Grand Prix. Deze wedstrijd wordt op toepasselijke wijze gewonnen door Emerson Fittipaldi, geboren in São Paulo. Nooit eerder werd op Braziliaanse bodem een officiële Formule 1-race verreden, laat staan gewonnen door een Braziliaan. De baan is niet alleen in Brazilië, maar ook internationaal, een zeer geliefd circuit. De baan wordt gekenmerkt door het volgen van de contouren van het landschap. Dit resulteert in een hobbelig circuit, met een groot hoogteverschil.

De tekst gaat verder onder het nieuws.

De hobbels zouden geen groot probleem moeten zijn, maar doordat er origineel vier lange rechte stukken in het circuit zitten, stormden de Formule 1-wagens er met een enorme vaart op af; aan het eind van jaren de '70 wordt er door de coureurs veel over geklaagd. Daardoor en door de ligging van het circuit in de achterstandswijken van Sao Paulo, wordt besloten de Braziliaanse Grand Prix te verplaatsen.

Voor een periode van negen jaar, tussen 1981 en 1989, wordt niet op Interlagos gereden. De nieuwe race vindt zijn thuis in Rio de Janeiro, op Jacarepaguá. Er is een investering van 15 miljoen dollar nodig, om Interlagos veilig te maken, en de omgeving op te waarderen. Met dit geld wordt de baan onder meer opnieuw geasfalteerd, en ingekort van 7.960 meter, naar 4.435 meter. Sindsdien wordt elk jaar op Interlagos gereden, met uitzondering van coronajaar 2020.

Door de hoge snelheden die op het parcours bereikt kunnen worden, kan zonder al te veel moeite worden ingehaald. Een goede kanshebber is bocht 1. Als de rijders een goede exit uit de laatste bocht hebben, kunnen ze de tegenstander aan de binnenkant inhalen, door erg laat te remmen. De volgende grote kans doet zich voor in bocht 4. Weer kan worden getracht de auto er aan de binnenkant naast te zetten, en de opponent in te halen. Door de combinatie van de lastige bocht zes en bocht zeven, moeten veel coureurs eieren voor hun geld kiezen, en minder verdedigend rijden. Daardoor is het voor ervaren coureurs mogelijk om een inhaalactie in bocht 8 uit te proberen. 

Layout circuit Interlagos

Interlagos

Interlagos Nieuws