Voormalig wereldkampioen legt dominantie Verstappen uit: 'Zijn auto is op maat gemaakt voor hem' Max Verstappen
Max Verstappen

Voormalig wereldkampioen legt dominantie Verstappen uit: 'Zijn auto is op maat gemaakt voor hem'

Voormalig wereldkampioen legt dominantie Verstappen uit: 'Zijn auto is op maat gemaakt voor hem'

Volgens tweevoudig wereldkampioen Mika Häkkinen heeft regerend wereldkampioen Max Verstappen het voordeel dat het team rekening houdt met de rijstijl van de Nederlander bij het ontwerpen van de auto. Verstappen won in de afgelopen anderhalf jaar maar liefst 25 Grands Prix, terwijl de teller bij teamgenoot Sergio Pérez op vier bleef staan. Häkkinen erkent het uitzonderlijke talent van Verstappen, maar ziet dat hij ook profiteert van een ideale omgeving.

Waar Verstappen in de laatste acht Grand Prix-weekenden telkens de zege pakte en ook de sterkste was in de sprintraces in Oostenrijk en België, ontbrak Pérez vaker wel dan niet in Q3, en wist hij in België voor het eerst sinds Miami weer de tweede plek te bemachtigen in een Grand Prix. Dat gebeurde wel met een achterstand van 22 seconden, terwijl Verstappen vanwege een gridstraf als zesde van start was gegaan en pas in ronde 18 langszij kwam. In de resterende 26 ronden was de Mexicaan gemiddeld dus een kleine seconde per ronde langzamer dan Verstappen.

RB19 op maat gemaakt voor Verstappen

In een interview met Motorsport.com kreeg Häkkinen de vraag voorgeschoteld of er überhaupt wel een coureur is die de Nederlander kan bijbenen in dezelfde auto. 'Dat is lastig om te zeggen', vindt de Fin. 'Toen ik nog racete, vroeg men zich af wat er zou gebeuren als ik in hetzelfde team zou zitten als Michael Schumacher, maar deze auto's zijn op maat gemaakt voor een coureur', meent Häkkinen. 'De auto waar Max in rijdt is ook op maat gemaakt voor hem. De manier waarop hij instuurt is ontworpen naar zijn wensen. Als je een coureur in dezelfde auto zet, heeft deze een andere rijstijl. Dat zou misschien dan niet werken, misschien ook niet voor Max.'

De wereldkampioen van 1998 en 1999 wijst wel nog een aantal andere topcoureurs aan. 'Er zijn zoveel geweldige coureurs. Natuurlijk heb je Lewis (Hamilton, red.), een megawereldkampioen, die door de jaren heen geweldig werk heeft geleverd. George Russell is een ongelofelijke, hard werkende jonge coureur.' Ook het McLaren-duo wordt geprezen door Häkkinen: 'Ik zou zeggen dat Oscar Piastri en Lando Norris heel interessant zijn omdat ze elkaar tot het uiterste uitdagen. Dat kan een interessante combinatie zijn', meent Häkkinen.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws