BBC-journalist wil geen conclusies trekken over Red Bull na Miami: 'Geef het nog een paar races' Opinie
Opinie

BBC-journalist wil geen conclusies trekken over Red Bull na Miami: 'Geef het nog een paar races'

BBC-journalist wil geen conclusies trekken over Red Bull na Miami: 'Geef het nog een paar races'

BBC-Formule 1-correspondent Andrew Benson denkt dat de Grand Prix van Miami en de zege van Lando Norris bewijzen dat er enige hoop is dat er iets betreffende de rangorde van de Formule 1 gaat veranderen. Benson denkt echter dat het nog een paar races gaat duren om het echt duidelijk te zien of er definitief iets is veranderd.

Sky Sports-analist en oud-coureur Karun Chandhok zei onlangs dat hij het beter had gevonden als de technische regels van 2026 twee jaar later in zouden gaan. Op dit moment komen de teams dichter bij Red Bull, en de kans is groot dat er weer een team dominant zal worden vanaf 2026. Het zou jammer zijn dat iedereen dan maar een jaar, in 2025, kan genieten van de competitiviteit van de teams. 'Iedereen in de Formule 1 zegt altijd dat hoe langer een set regels van kracht blijft, hoe gelijker het veld zal worden', zegt Benson in een Q&A van de BBC. 'Maar aan de top van het veld is er tot nu toe niet veel bewijs van geweest onder deze huidige regels, die werden geïntroduceerd met een specifiek plan om het veld dichter bij elkaar te brengen, en nu in hun derde seizoen zijn. Red Bull is dit seizoen begonnen met een nog groter voordeel dan vorig jaar', zegt de Brit.

'Echter, de overwinning van Norris voor McLaren in Miami gaf wel enige hoop dat er misschien iets gaat veranderen. McLaren had een grote upgrade op haar auto voor Miami en er was enig bewijs dat Norris een vergelijkbare - of misschien zelfs betere - snelheid had dan Verstappen, zelfs voordat de Red Bull-coureur een botsing had met een verkeerspaaltje, waarna het team zei dat er schade was aan de vloer', gaat Benson verder. 'In de drie ronden tussen het moment dat Norris niet meer achter Pérez zat en Verstappen het paaltje raakte vlak voor zijn eigen pitstop, was de McLaren gemiddeld een beetje sneller dan de Red Bull. Kan dit het bewijs zijn dat McLaren af en toe Red Bull uit kan dagen? Norris gelooft dat hij opnieuw kan winnen. Ferrari heeft een upgrade voor in Imola. Geef het nog een paar races, en dan zou er een duidelijker antwoord kunnen zijn op deze vraag.'

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

grid verstappen bahrein 2024 redbull
In hoeverre gaat de rangorde nog veranderen? (Foto: Red Bull Content Pool/Getty Images).

Grote veranderingen in 2025 'niet erg waarschijnlijk'

Als Red Bull dit seizoen zoveel blijft winnen, betwijfelt Benson het of iemand de Oostenrijkse renstal kan verslaan. 'Volgend jaar is het laatste jaar van de huidige reglementen voor de grote veranderingen in 2026, met nieuwe chassisregels en motorregels', kaart de Brit aan. 'Het project voor 2026 is zo groot dat de meeste teams volgend jaar simpelweg zullen doorgaan met de ontwikkeling van de auto van dit jaar. In die context zijn grote veranderingen in relatief prestatieniveau van dit jaar naar volgend jaar niet erg waarschijnlijk', analyseert Benson. Die mening sluit aan bij de mening van velen, die denken dat Red Bull tot eind 2025 dominant zal blijven, en dat de nieuwe regels daar verandering in zullen brengen.

De teams staan voor een nieuwe uitdaging met de motoren, die deels elektrisch vermogen en deels motorisch vermogen zullen leveren. Red Bull gaat in zee met Ford, en onlangs gaven de geluiden in de geruchtenmolen aan dat ze niet op schema zouden liggen. Teambaas Christian Horner en Ford hebben dat ontkend. 'Maar 2024 is slechts zes races oud, en er zijn nog eens achttien races waarin we de niveaus qua prestaties zullen zien ontvouwen', vervolgt Benson. 'Norris zegt wel dat hij er honderd procent vertrouwen in heeft dat McLaren Red Bull uit kan dagen voor de titel in 2025.' Dat kan dus alleen als McLaren nog wat vindt om het gat te dichten met Red Bull. Norris won op een circuit dat een beetje een buitenbeentje is, en er wordt verwacht dat Red Bull weer sterk zal zijn in Imola.

Meediscussiëren? Klik hier om je te registreren.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws