Opinie | Maak je borst maar nat, want Perez is bijna eng foutloos Opinie
Opinie

Opinie | Maak je borst maar nat, want Perez is bijna eng foutloos

Opinie | Maak je borst maar nat, want Perez is bijna eng foutloos

Hoewel veel Nederlandse Formule 1-liefhebbers verwachten dat Max Verstappen ook Sergio Perez met vlag en wimpel gaat verslaan, moeten we de Mexicaan zeker niet uitvlakken. Red Bull Racing heeft misschien wel de sterkste line-up in jaren en Perez laat niet met zich spelen. Kijk niet verbaasd op als hij het Verstappen zelfs erg lastig gaat maken.

Het moge duidelijk wezen: Verstappen had de voorbije twee seizoenen geen kind aan Pierre Gasly en Alexander Albon bij Red Bull Racing, terwijl tegen het einde van zijn periode bij de renstal ook Daniel Ricciardo structureel zijn meerdere moest erkennen in Verstappen. Zo makkelijk als met Gasly en Albon gaat de Nederlander het echter niet krijgen met Perez, daar ben ik vrij zeker van.

Gaat Verstappen dit seizoen het teamduel met zijn 31-jarige teamgenoot winnen? Dat wel. Ik acht de Nederlander overall beter en dus zou hij na 23 races (als die allemaal doorgaan) meer punten gepakt hebben dan Perez. Een afgetekende zege binnen Red Bull Racing? Het ligt er maar net aan wat je criterium van afgetekend is, maar Perez gaat er dicht op zitten.

Perez is een taaie. Van de tien seizoenen die hij er op heeft zitten in de koningsklasse van de autosport, was hij zeven keer zijn teamgenoot te snel af. Alleen in zijn debuutseizoen (Kamui Kobayashi) en zijn mispeer bij McLaren (Jenson Button) wist de toen nog jonge Mexicaan geen vuist te maken tegen zijn teamgenoot. Ook Nico Hülkenberg troefde Perez in 2014 af bij Force India, maar de Mexicaan sloeg daarna keihard terug en declasseerde de Nederlandstalige Duitser.

Bandenfluisteraar Perez

Ik acht Perez minstens net zo goed als Ricciardo. De Australiër liet afgelopen seizoen zien podiums te kunnen pakken in een inferieure auto, maar dat laat Perez al acht jaar zien. Steevast is hij best of the rest achter de topteams. Je kan de factor geluk optrommelen als we het hebben over podiums, want die heeft hij voor het grootste deel inderdaad te danken aan falende topteams, maar je moet er wel staan. En Perez stond er al tien keer, vaker dan welke andere 'subtopper' dan ook.

Dat zijn dan de statistieken, maar er is meer. Perez is bijna eng foutloos en misschien wel de beste bandenfluisteraar van de hele grid. Andrew Green, met wie hij te maken had bij Racing Point, noemt hem niet voor niets één van de beste bandenmanagers in de Formule 1. Als voorbeeld haalt hij zijn thuisrace in Mexico aan, in 2019, toen Perez door zuinig met het rubber om te gaan als zevende over de meet kwam.

Nagenoeg foutloos en een uitstekende bandenfluisteraar. En dan vergeet ik de factor ervaring, die zeker ook samenhangt met de twee eerder aangehaalde punten. Perez is gepokt en gemazeld in de paddock en komt niet voor complete verrassingen te staan als hij straks de RB16B instapt. Hij verruilt de op topsnelheid leunende Racing Point-bolide voor de gripmachine van Adrian Newey en de zijnen. Ter vergelijking: Gasly en Albon hadden nauwelijks ervaring toen ze de overstap naar Red Bull Racing maakten en doorliepen dus nog een heel leerproces. Dat proces is bij Perez aanzienlijk korter of zelfs helemaal geen ding.

Maak je borst nat, Max. Je zult van goede huize moeten komen om de taaie Perez écht van je af te schudden. Geen Albon of Gasly deze keer, maar een doorbijter met een geweldige racecraft.

Door Gino Haverkamp
g.haverkamp@f1maximaal.nl

Profiteer nu snel van de winter sale bij Fuel For Fans!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws