Update II | Horner kan zich niet vinden in kritiek Stewart op Verstappen Opinie
Opinie

Update II | Horner kan zich niet vinden in kritiek Stewart op Verstappen

Update II | Horner kan zich niet vinden in kritiek Stewart op Verstappen

Jackie Stewart vond de aanvaring tussen Lewis Hamilton en Max Verstappen in Monza levensgevaarlijk. Met het roekeloze rijgedrag van de heren is hij klaar en ook de reactie van de FIA naar aanleiding van het incident kan de voormalig F1-coureur niet waarderen. Tegenover Daily Mail laat hij zich kritisch uit naar de Nederlander, zijn Britse titelrivaal en het motorsportorgaan dat besloot Verstappen 'slechts' een straf van drie plaatsen te geven voor de Grand Prix van Rusland.

'Het duurt bij Verstappen langer dan verwacht om volwassen te worden', stelt Stewart als hij aan de tand gevoeld wordt over het incident in Italië. Het was de tweede keer dat de Mercedes- en Red Bull Racing-coureur elkaar in 2021 tegenkwamen op het circuit met een DNF als gevolg. In Groot-Brittannië moest enkel Verstappen de wedstrijd vroegtijdig staken, in Italië vielen allebei de heren uit.

Verstappen kwam na een opportunistische inhaalpoging bovenop de Mercedes van Hamilton terecht. Daarbij raakte hij met zijn achterwiel de helm van zijn titelconcurrent. Na het ongeluk liep Verstappen weg zonder ook maar een blik te werpen in de richting van de Engelsman. 'Dat hij niet eens even gekeken heeft hoe het met Hamilton ging nadat zijn auto op zijn hoofd belandde, begrijp ik niet', vervolgt Stewart kritisch.

'Met name omdat Hamilton nog in de auto zat en het een tijdje duurde voordat hij uitstapte', voegt hij daaraan toe. Voor de drievoudig wereldkampioen was dat voldoende reden om te kijken hoe het met de andere rijder ging. Verstappen liet dat na, naar eigen zeggen omdat hij zag dat Hamilton probeerde de W12 nog op het circuit te krijgen. Stewart kan naar aanleiding van de wederom ontbrandde relatie tussen de twee heren slechts één conclusie trekken: 'Verstappen heeft nog veel te leren, maar naar wie luistert hij?'

'Verstappen is goed, heel erg goed'

Aan kwaliteit ontbreekt het Verstappen niet, benadrukt Stewart, maar hij moet zijn emoties op het circuit onder controle krijgen. Na een mislukte pitstop probeerde de WK-leider wanhopig zijn titelconcurrent te passeren, wat beide heren duur kwam te staan, en hem bovendien een gridstraf voor Sochi opleverde. 'Hij is goed, heel erg goed. Verstappen is waarschijnlijk de snelste coureur van de huidige grid, maar om wereldkampioen te worden, kan je niet continu betrokken raken bij crashes. Was ik zijn teambaas, dan had ik gezegd: mijn god, houd hier eens mee op!'

Tenslotte laat de Schot zich ook kritisch uit naar de wedstrijdleiding. Verstappen werd aangewezen als schuldige van het incident, maar een dergelijk incident kan verregaande gevolgen hebben. Zo was het volle gewicht van de RB16B op Hamiltons hoofd terechtgekomen als de halo er niet was. Dat de wedstrijdleiding de schuld bij een coureur legt, maar de straf dan zo mild houdt, is voor Stewart een 'tik op de vingers' die het gevaar van het incident totaal niet rechtvaardigt.

Update 14.00u (16/09) | Stewart: 'Verstappen snelste van de grid, maar nog steeds in de puppyfase'

Jackie Stewart heeft meer losgelaten over wat hij van het incident tussen Max Verstappen en Lewis Hamilton vond. Eerder gaf hij aan vooral de schuld bij Verstappen te leggen, maar uit nieuwe citaten van TalkSPORT blijkt dat ook Hamilton volgens hem niet vrijuit gaat. In Monza kwamen de twee met elkaar in aanraking en hoewel de FIA Verstappen als schuldige aanwees, wil hij dat allebei de rijders hun verantwoordelijkheid nemen.

'Het was wederom een momentje waarop allebei de coureurs iets te graag wilden. Het was nog relatief vroeg in de race en dan wil je sowieso niet te veel druk zetten', zo gaat de Schot dieper in op zijn visie van het incident tussen de twee topcoureurs. Dat het in de eerste chicane gebeurde, vindt hij begrijpelijk: 'Het is een circuit waar je maar op één of twee plekken in kan halen. Het draaide uit op een aanvaring tussen de coureurs, net als in Silverstone. Allebei de crashes hadden voorkomen kunnen worden.'

FIA straft Verstappen

Uit de eerdere woorden van Stewart kwam vooral naar voren dat hij Verstappen roekeloos vond op het asfalt nabij Milaan. Inmiddels geeft hij aan dat hij twijfelt aan wie er uiteindelijk schuld draagt voor het incident. Hij noemt het 'zeer lastig'. 'De FIA heeft een beslissing genomen, maar heeft een hele zwakke straf uitgedeeld. Verstappen hoeft maar drie plekken terug voorafgaand aan de volgende race. Dat is een straf van niks', benadrukt hij nog maar eens kritisch.

'Allebei de coureurs moeten hun verantwoordelijkheid nemen voor de crash. Het was een bocht waar ze allebei bekend mee zijn', stelt hij. In de periode dat hijzelf om Monza reed, lag de betreffende chicane er nog niet. Verstappen en Hamilton vechten het echter al jaren uit op het Italiaanse circuit. Zodoende zouden ze wel moeten weten hoe je de ander in leven laat tijdens het aansnijden van de bocht.

Stewart ziet Mercedes boven Red Bull

Door naar de hamvraag: wie gaat de 2021-titel winnen? 'Mercedes heeft de beste auto, maar Red Bull lijkt ook een aantrekkelijke gok', denkt Stewart. Meteen benadrukt hij dat hij Verstappen de snelste coureur van de huidige grid vindt. 'Hij zit echter nog in zijn puppyfase.' Voor Verstappen is er in de toekomst in ieder geval wel meer te halen. 'Hamilton zit immers tegen het einde van zijn carrière aan.'

Update II 12.30u (06/10) | Horner neutraliseert Verstappen-kritiek: 'Stewart heeft ook de nodige fouten gemaakt'

Christian Horner heeft gereageerd naar aanleiding van Jackie Stewart's kritiek op Max Verstappen. De Britse F1-legende gaf aan dat hij de Nederlander te veel fouten vond maken en dat hij goed is, maar nog steeds een redelijk ruwe diamant. De Red Bull Racing-teambaas stelt dat de progressie van zijn coureur zeer indrukwekkend is en dat fouten nou eenmaal deel uitmaken van F1-carrières.

'Ik respecteer Sir Jackie's mening altijd, maar ik denk dat Verstappen veel volwassenheid getoond heeft dit jaar. Je groeit en leert als coureur altijd en ik denk dat Steward in zijn tijd ook de nodige fouten gemaakt heeft', beargumenteert Horner op respectvolle wijze bij Express. De fout in Monza, waar Stewart dus kritiek op had, was een kwestie van een leermoment voor zijn 24-jarige rijder.

Horner vervolgt filosofisch: 'Zo zit het leven in elkaar. Je leert van elke ervaring en als je ziet hoe hij gegroeid is ten opzichte van hoe hij binnenkwam als 17-jarige, is daar zeker een indrukwekkende leercurve in te zien.' Naarmate de jaren verstreken, werden de fouten bij de Limburger sporadischer. Zodoende kan hij zich niet vinden in de kritiek die zijn landgenoot had op Verstappen.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws